Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för vård och omsorg

/
  • Nöjda. Ida Rudnäs, Hanna Larsson, David Sköld och Martin Bejerfjord läser andra året på omvårdnadsprogrammet på Polhemsskolan i Gävle. När de började fanns 72 platser på omvårdnadsprogrammet. I höst kan det bli färre än 30. Ett skäl kan vara att yrkesprogrammen inte längre per  automatik ger högskolebehörighet. De är jättenöjda med sin utbildning och rekommenderar yngre elever att söka, och välja till kurser om de vill vara säkra på att kunna plugga vidare.
  • Självkritik. Helena Malmstedt är lärare i svenska och engelska på Polhemsskolans omvårdnadsprogram. Hon tycker att skolan misslyckats med att få fram budskapet att man kan läsa på det nya vård- och omsorgsprogrammet och ändå bli behörig till en hel del högskoleutbildningar, till exempel sjuksköterska.
  • David Sköld. Vill bli polis.
  • Hanna Larsson. Vill bli psykiatrisjuksköterska.
  • Martin Bejerfjord. Vill bli specialistsjuksköterska inom operation.
  • Ida Rudnäs. Vill bli sjuksköterska.

Betydligt färre elever söker till vård- och omsorgsprogrammet i Gävle nu när gymnasiet skiljer mer på yrkesprogram och högskoleförberedande program.

Annons

– Det är synd om de valt bort det för att de tror att man inte kan läsa vidare efteråt, säger Ida Rudnäs, som går i tvåan på gamla omvårdnadsprogrammet.

De går i tvåan på Polhemsskolans omvårdnadsprogram. När de började hösten 2009 hade skolan 72 platser på programmet. Inför höstens start av det nya vård- och omsorgsprogrammet finns än så länge bara 25 förstahandssökande.

– Det är ju synd, för det är verkligen jätteroligt här. I går fick vi vara med och se en hjärt-operation, säger Martin Bejerfjord, som vill läsa vidare till specialistsjuksköterska.

Inte låsa in sig

Polhemsskolan kommer förmodligen att behöva dra ned ordentligt på platsantalet inför hösten. Alla Arbetarbladet har pratat med verkar överens om vad som är det främsta skälet till tappet. Rädslan för att låsa in sig i ett yrke och inte få högskolebehörighet.

– Föräldrar och elever är oroliga över att det, helt klart. Men på vård- och omsorgsprogrammet kan vi erbjuda en högskolebehörighet, genom valbara kurser. Vi har misslyckats med att nå ut med det, säger Helena Malmstedt, lärare i svenska och engelska på omvårdnadsprogrammet.

Vilka kompletterande kurser som behövs för vilka högskoleutbildningar, det har Högskoleverket inte bestämt än. Och varje yrkesprogram har ett begränsat utbud av valbara kurser.

– Vi utgår från att de kurser som man kan välja till inom ramen för vård- och omsorgsprogrammet ger behörighet för att läsa vidare till exempelvis sjuksköterska, säger Mikael Englund, biträdande rektor på Polhemsskolan.

Tänker läsa vidare

Ida Rudnäs, David Sköld, Hanna Larsson och Martin Bejerfjord skulle ha valt vård- och omsorgsprogrammet om de skulle välja nu, även om det blir mer inriktat på yrket och man aktivt måste välja vissa kurser för att få högskolebehörighet.

– Ett teoretiskt program hade aldrig varit ett alternativ för mig, säger Ida.

Ändå tänker alla fyra läsa vidare.

– I dagens samhälle lär man ju ha en högskoleutbildning för att komma någonstans, säger David som vill bli polis.

– Men man kanske jobbar några år först, det tror jag många gör, säger Hanna, som vill bli sjuksköterska inom psykiatrin.

Tillfällig svacka?

Polhemsskolan hoppas att det bara blir en tillfällig svacka för vård- och omsorgsprogrammet.

– Vi måste arbeta vidare med att marknadsföra utbildningen och tydliggöra vilka möjliga vägar som finns efter programmet. Vården kommer att behöva väldigt mycket personal, säger Mikael Englund.

Mer läsning

Annons