Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svanen ska sätta Gävle på kartan

/

Så här ska Länsförsäkringars miljardbygge Svanen se ut. I går visade företaget för första gången ritningar och modeller av en 150 meter hög välvd vit skyskrapa som ska rymma kontor, hotell, lägenheter och restauranger.
Men för att bygget ska bli av måste 80 procent av lokalerna vara uthyrda.

Annons

Det var en mycket entusiastisk vd som drog bort skynket från en inglasad modell och för det samlade medieuppbådet förklarade vikten av ett nytt landmärke för regionen. Länsförsäkringar Gävleborg ska som bank- och försäkringsföretag ska förvalta sitt kapital. En del ska finnas i fastigheter.
– Vi vill ha ett kapitalplaceringsprojekt att jobba med. Det måste vara en byggnad som sticker ut, något som man pratar om i hela Sverige och helst utanför landets gränser, säger Birger Lövgren, vd för Länsförsäkringar Gävleborgs län, som inspirerats av Turning Torso i Malmö.Enligt planerna får den runda byggnaden en diameter på 90 meter och en total yta på cirka 55 000 kvadratmeter. Den nedre delen av byggnaden blir störst och ju högre upp man kommer desto mindre blir varje plan. Allmänheten ska ha tillgång till toppen med restaurang och utkiksplats. I mellanskiktet tänker man sig nio våningar hotell med sammanlagt 150 rum och på 25 våningen ett ospecificerat antal bostäder. Om det är praktiskt möjligt att bygga bostäder så nära motorvägarna.


I nedre och största delen planeras kontor, stora konferenslokaler och service till företagen, som restauranger, parkering, gym och spa.
– Länsförsäkringar kan inte vara ensam finansiär. Hur mycket det kan kosta vet vi inte än, men i ett försök att grovt uppskatta landar vi i att det är ett miljardprojekt, säger Birger Lövgren. Inga medfinansiärer är ännu klara men Birger Lövgren uppger att det finns åtminstone intressenter, även om ingen är klar. Norrvidden har varit med i ett skede av projektet men var inte med på presskonferensen i går.Den största riskfaktorn med projektet är att hitta hyresgäster till 45 000 kvadratmeter under rådande lågkonjunktur.
– Många företag kan säkert vara mer tveksamma om det är möjligt, vilket gör att det kan ta längre tid. Det råder ingen tvekan om osäkerhetsmomentet och det kan hända att projektet aldrig blir av. Men vår ambition och vilja är att det ska bli av, säger Birger Lövgren.


Enligt honom har man testat idén på tänkbara hyresgäster och har ett tiotal som är intresserade, även om ingen kan avslöjas nu. Hyresnivåerna ska anpassas till nybyggen i regionen. För kontor kan det handla om 1500–1600 kronor per kvadratmeter och år.


Med på presskonferensen var arkitekter från Pomarch och Scheiwiller Svensson Arkitektkontor AB som har jobbat med projektet. De vill ännu inte gå ut med tekniska detaljer om konstruktionen, utan pratade hellre om det unika med byggnaden.
– Tanken är att när man landar på Arlanda en riktigt klar dag ska man kunna se huset därifrån, säger Ori Merom från Pomarch.


Gävles kommunalråd Per Johansson tycker att det spännande med Länsförsäkringars planer som han inte tror konkurrerar med planerna för Strömvallen med hotell- och kongress.
– Vi har en bristsituation i dag och jag tror att det finns utrymme för fler i framtiden, säger han.

Mer läsning

Annons