Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svante Lönnbark tvingas riva stugorna

/
  • Rivning. Landstingsdirektören Svante Lönnbarks stugor vid Siljan kan komma att rivas. Detta efter att han inte fått någon dispens från strandskyddet. Rättviks kommun anser att anläggningarna bryter mot strandskyddet. Paret Lönnbark har polisanmälts för miljöbrott.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark får ingen dispens från strandskyddet för sin stuga vid Siljan. Det har miljö- och byggnadsnämnden i Rättvik beslutat.

Lönnbark måste nu riva två hus med trädäck och bryggor – eller överklaga och hoppas få rätt i högre instans.

Annons

Det var när Svante Lönnbark och hans fru ville bygga ut sitt fritidshus vid Siljan i Dalarna som tjänstemännen från kommunen upptäckte att det även fanns två hus nere vid stranden.

En liten bastustuga och ytterligare en strandstuga med altan och trädäck som löper ned till vattnet.

Anläggningar som kommunen anser bryter mot strandskyddet och paret Lönnbark polisanmäldes för miljöbrott.

Rättviks kommun anser att området ”privatiserats” så att allmänheten inte längre kan utnyttja allemansrätten och ha tillgång till stranden. Det anses särskilt allvarligt då området är klassat som riksintresse för friluftsliv.

Landstingsdirektören Svante Lönnbark berättade i maj för Arbetarbladet att han inte insåg att det behövdes dispens från strandskyddet och en ansökan lämnades då in i efterhand.

I den förklarar paret Lönnbark att gräsmatta och bryggor funnits där sedan 60-talet och att tomten sedan dess använts för bad och lek. Därmed anser man att allemansrätten redan varit utsläckt långt innan det båda stugorna byggdes.

Stugorna kallar de dessutom för sjöbodar som mestadels används för förvaring av flytvästar, redskap och stolsdynor och menar att det är komplementbyggnader som man kan ge dispens för.

Men kommunen håller inte med.

Visserligen kan man ha rätt till ett mer privat område runt huvudbyggnaden men i det här fallet anser kommunens natur- och miljösamordnare att det inte kan vara så stort att det sträcker sig ända ned till stranden.

Dessutom menar man att stugorna inte kan kallas sjöbodar. Den större av dem har tre fönster, altan och trädäck och tycks främst användas för umgänge inte förvaring.

Politikerna i nämnden sade därför på måndagen nej till dispens.

Om beslutet inte överklagas innebär det att paret Lönnbark måste riva byggnaderna och trädäcken och återställa området till dess ursprungliga skick.

Arbetarbladet lyckade i går inte nå Svante Lönnbark för en kommentar.

Mer läsning

Annons