Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svåra uppgifter väntar den nye presidenten

De amerikanska väljarna har sagt sitt och det blev demokraternas Barack Obama som blir USA:s näste president. I Gävle är flera nöjda med resultatet, men man tror samtidigt att Obama nu ställs inför en rad utmaningar.

Annons

– Jag är glad och har stora förhoppningar. Men det kan nog bli svårt för honom att utföra alla vallöften med den ekonomi som är nu. Han har pratat om att sänka skatter och ha olika program men det blir svårt att finansiera om folk inte har pengar. Jag hoppas att USA får ett bättre anseende i världen nu. Folk tycker nog att Bush bara har gått ut för att föra krig men jag hoppas att Obama vill föra mer dialog.

– Det känns lite tråkigt. Men vi har varit här i en vecka och följt McCains valkampanj och det har varit fantastiskt. Amerikanerna har tydligt visat att de vill ha Obama som president och det visar att McCain har brister i sin politik. Det här gör att republikanerna hamnar i oppositionsställning som de inte har varit på länge och det blir nog en lång process av förnyelse av deras politik. Jag hoppas att Obama lyckas ena det amerikanska folket. Internationell och ekonomisk politik är viktigt.

– USA är viktigt för exportmarknaden. Det har stor betydelse för svenskt näringsliv att USA stödjer frihandel. Flera stora företag i Gävle har stor del av sin handel till USA och det är viktigt att man inte inför tullar eller begränsar exporten från Sverige. Obama är väl lite mer protektionistisk och nu ställs hand inför ett antal utmaningar i och med konjunkturen. Men det viktiga för oss är frihandeln.

Mer läsning

Annons