Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårighet att locka studenter

Ämneslärarutbildningen är den minst populära av lärarutbildningarna på Högskolan i Gävle. Flera platser gapar tomma, medan det är högt tryck på förskollärare- och grundlärarutbildningen.

Annons

Katarina Florin, utbildningsledare på flera av lärarutbildningarna på högskolan menar ändå antalet sökanden till ämneslärarutbildningarna ökar sakta. Ett populärt alternativ är att läsa kompletterande pedagogisk utbildning, det vill säga att någon som redan har läst till exempel matematik eller biologi kan lägga till en pedagogisk utbildning.

Ett annat problem är studenter som inte vill läsa färdigt. Katarina Florin menar att högskolan jobbar mycket med dem, för att se hur de skulle kunna fortsätta.

– Det är en flexibel generation som läser nu. Det är mest avhopp på ämneslärarutbildningen.

Att få studenterna att stanna kvar i regionen efter utbildningen är inte ett primärt mål för högskolan, men ändå något som de jobbar med, bland annat genom VFU-praktiker, och genom att hålla sig informerad om de behov som finns i regionen.

– Vi träffas på regelbundna möten med alla skolchefer. Regionen är viktig för oss. Vi kan tala om ett ömsesidigt beroende i den frågan. Vi håller också på att bygga ett nytt kontaktforum med alla friskolor, som också är en viktig samarbetspartner för oss.

Mer läsning

Annons