Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att jämföra pris mellan tandläkarna

/
  • PUNKT FÖR PUNKT. I prislistan ska det finnas pris för varje åtgärd som en tandläkare kan göra.  Foto: Lars Nyqvist

Alla tandläkare är skyldiga att ha prislistor där det tydligt framgår vad behandlingen kostar. Som patient ska man kunna jämföra priser och se om tandläkaren tar ett högre pris än vad det nya högkostnadsskyddet täcker.
Men av tio besökta mottagningar i Gävle var det bara två som hade prislistor.

Annons

1 juli började den nya tandvårdsförsäkringen gälla. En nyhet är bland annat att det finns ett högkostnadsskydd som gör att staten går in och betalar hälften av kostnaden över 3 000 kronor.

En annan viktig del är att det ska bli lättare för patienter att jämföra priser mellan olika tandläkare.

Från och med början av nästa år ska det finnas en prisportal på internet där man ska kunna se vad behandlingarna kostar hos alla landets tandläkare.

Men redan nu är tandläkarna skyldiga att ha prislistor. Alla patienter ska erbjudas en prislista, priserna ska finnas uppsatta på alla mottagningar och har man en hemsida ska de finnas även där.

– Det är viktigt att systemet är transparent. Att man som patient ska kunna se att man inte betala för mycket, säger Birgitta Målsäter, försäkringsdirektör på försäkringskassan.

Vi har undersökt

 

Men trots att det snart är tre månader sedan som reformen började gälla visar en rundvandring till Gävles tandläkare att få följer reglerna. Av tio slumpvis utvalda mottagningar – nio privata och en av folktandvårdens kliniker – var det bara två som hade prislistor.

Det var folktandvårdens klinik på Slottstorget och privattandläkaren Maria Sjökvists mottagning.

Ytterligare en tredje, Tandläkargruppen, tog en dag senare fram en prislista, men det var först sedan vi berättat att vi kom från tidningen.

Betalar för mycket?

 

Det visar att det i dagsläget är i princip omöjligt för patienter att jämföra priserna.

Man vet inte om man betalar onödigt mycket jämfört med vad det kostar hos andra tandläkare.

Man vet inte heller om tandläkaren tar ut ett högre pris än vad det nya högkostnadsskyddet täcker.

Betalar hälften

 

Det nya högkostnadsskyddet innebär nämligen att staten går in och betalar halva kostnaden över 3 000 kronor. Men det gäller bara upp till ett förutbestämt maxpris, ett så kallat referenspris.

Det är fritt fram för tandläkare att ta ut högre priser än vad som står i referensprislistan – men den överskjutande delen får patienten stå för helt själv.

Därför är det viktigt att känna till både referenspriset och tandläkarens pris.

Prisskillnader

 

Att det kan skilja mycket visar en undersökning som Svenska Dagbladet nyligen gjorde. Ett helkäksimplantat som hos folktandvården i Uppsala kostar 15 907 kronor, kostar i Gävleborg 17 477 kronor och på Gotland hela 40 000 kronor.

Hur stora skillnaderna är mellan tandläkarna i Gävle återstår att se när deras prislistor är klara.

Mer läsning

Annons