Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att locka poliser till Gävleborg

Ett 40-tal nya poliser till Gävleborg är målet men regionpolischefen Carin Götblad vet att det kommer bli en utmaning att locka till sig nya poliser.
– Historiskt sett har det varit svårt rekrytera till Gävleborg, det gäller all glesbygd när det kommer till att få poliser utifrån att flytta dit, säger hon.

Annons

I Gävleborg arbetar det färre antal poliser än i exempelvis Uppsala län som ingår i samma polisregion. Carin Götblad är chef för regionen och hon menar att en förklaring till skillnaden mellan länen är att Uppsala är större och har fler rapporterade händelser.

Nu görs dock en satsning på Gävleborg då 11 av de 16 polisaspiranter som nu anställs inom regionen placeras runt om i Gävleborg och tanken är att det ska bli än fler.

– Målet är att öka polisen i Gävleborg med ett 40-tal poliser men det kommer ta tid, säger Carin Götblad.

Carin Götblad vill arbeta för att fler personer från länet ska utbilda sig till poliser och sedan stanna kvar inom Gävleborg men det räcker inte, yrket måste också bli mer attraktivt överlag för att poliser utanför länet ska känna att mindre orter är ett alternativ.

– Lönerna måste bli bättre och man behöver andra morötter och jag kommer jobba vidare med andra idéer också.

Vad de idéerna innebär rent konkret kan inte Götblad gå in på men enligt henne arbetar de aktivt för att få fler poliser till Gävleborg, och det behövs.

I våras kunde Arbetarbladet rapportera om hur flera tusen polisutredningar hos Gävleborgspolisen var outredda medan andra helt glömdes bort. Bland annat en utredning om ett knivdåd på McDonalds samt en beskjutning mot en man i stadsdelen Öster i Gävle. Beskjutningen inträffade i februari 2014 men utredningen hamnade i ett plåtskåp hos polisen under nästan ett år och när den hittades lades utredningen ner då offret inte längre ville prata.

Händelser Götblad inte vill ska återupprepas.

– Som alltid när det blir så handlar det om resurser men också arbetssätt. Vi behöver mer resurser men också mer moderna sätt att jobba på, vi måste förbättra oss på alla områden och bli effektivare, säger Carin Götblad.

LÄS OCKSÅ:

Beskjutning på Öster glömdes bort

Polisutredningar blir liggande en lång tid

Mer läsning

Annons