Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt att säkert avgöra var maten är billigast

/
  • BILLIGASTE BUTIKEN? Therese Ringström och hennes svärmor Ulla-Britt Lindgren, båda från Björke, har för dagen handlat på City Gross – som  i PRO:s granskning är billigaste butiken i Gästrikland och Norduppland. ”Jag handlar annars oftast på Willys. Som pensionär måste jag tänka på priset. Men jag brukar köpa svenskt, främst av grönsakerna”, säger Ulla Britt.
  • Billigast i Gävle.

Var handlar du billigast i Gästrikland och Norduppland? PRO har genomfört sin årliga granskning av priserna i landets livsmedelsbutiker. Men undersökningen är kritiserad.

Annons

– Vi kommer såklart att använda oss av undersökningen. Bra priser är en förutsättning för en stormarknad. Men för oss är det viktigare med annat, som att vi bakar själva och styckar vårt eget kött.

Det säger City gross butikschef Andreas Eklind. Stormarknaden, som funnits i två år i Hemlingby, är i PRO:s granskning billigast av de affärer i Gästrikland och Norduppland som är med i undersökningen.

Sedan 1993 genomför PRO sin granskning av priserna i flera av landets mataffärer. Något som ofta får stort genomslag – och som är en fjäder i hatten för de handlare som ligger bra till i undersökningen.

Sänker priserna före

En del av kritiken handlar om att det finns butiker som sänker priset på varor lagom till den tid då PRO genomför sin undersökning, för att få ett bra resultat i granskningen.

En bild som Tomas Svaton, vd för Svensk Dagligvaruhandel, bekräftar i en intervju med TT. Han ger inte mycket för PRO:s undersökning.

– Lite naivt, säger han.

”Inte vetenskapligt”

PRO tycker däremot att kritiken är överdriven.

– Det här är ingen vetenskaplig undersökning. Det är ideellt arbetande pensionärer som kollar priserna. Vi är noga med att prislistan och datumet då vi är ute är hemligt, säger Martha Dahlberg, ansvarig för konsumentfrågor vid PRO.

Magnus Winges, butikschef för Maxi Ica i Gävle, säger att varje Ica-butik själva sätter sina priser. Hans uppfattning är att det finns butiker som sänker priserna under den tid som PRO brukar vara ute, men om det är en medveten strategi eller inte har han ingen uppfattning om.

– För oss är det viktigt att vi har ett pris vi kan stå för hela året. Jag ser positivt på PRO:s undersökningar, säger han.

Mer läsning

Annons