Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt med jobb i sommar? Studera!

/
  • inget jobb. Jessica Steen Englund fick inte sommarjobbet hon ville ha. Nu passar hon i‑stället på att studera på Högskolan i Gävle.kul. Kursansvariga Annicka Johansson tycker att det är kul med sommarstudenterna, som har så många olika motiv till sina studier.Foto: Gustav Gräll

När det är dåligt med jobb går det alltid att plugga. Många som inte fick sitt önskade sommarjobb passar i stället på att läsa sommarkurser på Högskolan i Gävle

Annons

Det ser ödsligt ut i korridorerna. Men det stora lugnet på Gävles högskola är bedrägligt. I en av salarna lyser flitens lampa. Där inne sitter fyra unga kvinnor och kämpar med sina slutjobb på en 7,5-poängskurs i CAD-teknik. Klockan är halv tolv och om en halvtimme ska slutjobbet vara inlämnat. Men det blir nog svårt att hinna i tid.

– Det känns som det är ett lugnt tempo här på sommaren, men det är inbillning. Helt plötsligt är det jättebråttom att lämna in.

Hon som har låtit sig luras av den bedrägliga stillheten heter Jessica Steen Englund och har ett ganska typiskt skäl till att vara här.

– Jag fick inget sommarjobb.

Jessica har läst ett år på energiingenjörsutbildningen i Gävle och hade hoppats på ett jobb på Gävle Energi. När hon inte fick det tyckte hon att hon lika gärna kunde läsa kursen i CAD-teknik. CAD är en förkortning för Computer Aided Design och på kursen får man lära sig avancerade metoder för att göra både tvådimensionella och tredimensionella ritningar. Det är en svår kurs som faktiskt redan ingår i Jessicas ingenjörsutbildning.

– Jag skulle ha gått den ändå till våren.

CAD-kursen hade ovanligt många sökande i år. Vilket med stor säkerhet beror på att många inte fick det sommarjobb de ville ha. Det tror i alla fall Annika Johansson som ansvarar för kursen.

– Det är skillnad i år mot tidigare. Det är fler tjejer, vilket är både intressant och lite skrämmande, säger hon och syftar just på att det kanske är fler tjejer än killar som har svårt att få sommarjobb.

Det som Annika Johansson tycker är intressant är att hennes studenter har så vitt skilda motiv till sina sommarstudier. Det är allt från Jessica Steen Englunds sort, till vanliga villaägare som vill kunna göra bra ritningar till utbyggnader av sina egna hus. Så orsaken till att välja högskolestudier på sommaren kan variera väldigt, även om bristen på sommarjobb just nu är typisk. Frågan är vad som gäller nästa år.

– Ja, får jag inget sommarjobb är det inte omöjligt att jag går en kurs då också, säger Jessica Steen Englund.John Leander

Mer läsning

Annons