Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svartjobbare i ekohärva upptaxeras

Ett 70-tal personer, varav minst 40 från Gästrikland, fanns på lönelistan hos bemanningsföretaget som åtalats för grova ekonomiska oegentligheter. De anställda misstänks ha arbetat svart. Nu kommer efterräkningarna.

Annons

Byggföretaget anlitade svart arbetskraft i stor skala. Bland annat gällde det byggarbeten på Läkerol Arena.

– För en del personer handlar det om upptaxeringar på miljonbelopp. säger Ulf Sparring på Skatteverket.

Det var under tidig vår 2007 som finanspolisen på Rikskriminalen fattade misstankar om att allt inte stod rätt till när det gällde byggföretagets ekonomiska transaktioner. De kontaktade Skatteverket som började granska företaget.

I maj i år åtalades två Sandvikenbor och fyra Stockholmare i den största ekobrottshärva som Gävlepolisen utrett på många år. Den färdiga utredningen omfattar över 6 000 sidor av bland annat bokföring och förhörsutskrifter. Rättegången som väntas börja efter sommaren kommer att vara i flera veckor. Åklagarsidan kommer att kalla 40 personer som ska vittna i rättegången, bland annat gäller det flera av de svart anställda som kan vittna om hur de fått lönen utbetalad i form av pengar i kuvert.

Nu har Skatteverket beräknat den oredovisade inkomsten för svartjobbarna. Timlönen beräknas till 150 kronor i timmen och för vissa handlar det om mycket stora belopp som de ska betala i extra skatt.

Arbetarbladet tog på torsdagen del av ett av Skatteverkets beslut i ärendet.

En Gävlebo i 50-årsåldern upptaxeras med 167 850 kronor och ska betala drygt 80 000 extra i skatt, enbart för inkomståret 2006.

Mer läsning

Annons