Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svenska med praktik finns redan i Gävle

/
  • vill jobba i trädgård. Melat Alimoska vill gärna jobba med trädgård och hade förra året praktik på en handelsträdgård i Strömsbro. Nu går hon lärlingsutbildningen som hon tror lättare kan leda till jobb än vanlig SFI.

I Gävle kombineras redan Svenska för invandrare, S
FI
med praktik inom lärlingsutbildningen. Ett nytt länssamarbete, Yrkes-S
FI
, har även inletts i september.


– Jag tror att det är jättebra, för ingen arbetsgivare kommer och plockar upp mig direkt från S
FI
:n, säger Saif Alobaide.

Annons

Mycket av den förankring mellan SFI och arbetslivet som moderaterna Tomas Tobé och Elisabeth Svantesson efterlyser finns redan i Gävle. Lärlingsutbildningen har funnits i tio år och 22 september i år började det nya länssamarbetet Yrkes-Sfi (se faktaruta).

Projektet är så nytt att det inte går att se något resultat förrän om något år, men det finns andra erfarenheter i Gävle av att samarbete mellan SFI och yrkeslivet är positivt.

Ett exempel är lärlingsutbildningen som tar in mellan 40 och 50 elever om året. Sju av tio som går igenom utbildningen, som består av tre månader svenskundervisning och sedan nio månader praktik, får jobb.

– Det tar nog lång tid för många att komma ut på arbetsmarknaden om man gör SFI till en isolerad skolform. Vi tror att det till och med går fortare om man gör annat på vägen och har jobbat efter det ganska länge här i Gävle, säger Nea Abramsson, rektor för SFI.

26-årige Saif Alobaide är en av dem som ingår i höstens kull på lärlingsutbildningen. Han har tidigare gått över ett år på SFI och varit på flera arbetsintervjuer utan att få något jobb. Han har lärt sig att skriva grammatiskt riktig svenska men känner att han behöver nya ord för att klara att jobba som till exempel bilmekaniker eller tekniker.

– Det tror jag att man lär sig ute på en praktikplats. Då får jag också chansen att visa mig för arbetsgivaren, för det finns ingen som plockar upp mig direkt från SFI:n, säger han.

Melita M Uile från Mocambique tror också att lärlingsutbildningen är en bra väg att få jobb.

Hon vill göra sin praktik som undersköterska och så småningom läsa vidare till läkare. Men hon tycker även att själva undervisningsdelen av lärlingsutbildningen är bra. Den går till stor del ut på att läsa tidningar och prata om det svenska samhället för att kunna hänga med i diskussioner på arbetsplatser.

– Vi lär oss många olika ord. Det är både socialt och något man blir glad av, säger hon.

Mer läsning

Annons