Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Sverige måste öka sina civila insatser i Afghanistan”

/
  • hemma igen. Riksdags-ledamoten Bodil Ceballos (MP) från Gävle har varit i Afghanistan tillsammans med ledamöter från de andra riksdagspartierna. Hon tycker att Sveriges civila insatser i landet måste öka.

Riksdagsledamoten Bodil Ceballos (MP) från Gävle har varit i Afghanistan tillsammans med ledamöter från de övriga riksdagspartierna för att få en bild av hur situationen ser ut på plats.

Annons

– Sverige måste öka sina civila insatser i landet, säger hon.

Bodil Ceballos reste tillsammans med de andra ledamöterna, en general och en representant från försvarsmakten. 6–9 mars besökte de den svenska militärbasen i staden Masar-e Sharif i norra Afghanistan.

500 svenskar

Sverige har 500 personer på plats i landet där den största delen jobbar med militära insatser och en liten del med civila. Sedan år 2002 ingår Sverige i den internationella säkerhetsstyrkan, ISAF som hjälper den afghanska regeringen att upprätthålla säkerheten.

– Vi var där för att träffa de som ingår i den svenska truppen och de som jobbar civilt för att få en uppfattning om hur vår insats i landet ser ut. Säkerhetsläget i Masar-e Sharif är dåligt och vi var sällan utanför den militära basen. Men jag upplever ändå att de afghanska trupperna med hjälp av de svenska, finska och amerikanska trupperna hade relativt bra koll på området, säger Bodil Ceballos.

Lämnat landet 2014

Miljöpartiet har en överenskommelse med regeringen och socialdemokraterna om att från år 2012 ska Sveriges insats ha en civil ledning och det civila arbetet ska öka. Senast år 2014 ska den svenska militära truppen ha lämnat Afghanistan.

Under år 2009 gav Sverige ungefär 650 miljoner kronor i bistånd till landet.

– Jag tycker att den här resan har gett mig en bättre bild av hur vi ska jobba för att öka våra civila insatser. Det är det arbetet som är viktigast – att bekämpa fattigdomen och hjälpa afghanerna att bygga upp sitt land så att de kan klara sig själva. Vi träffade en person från SIDA och en person som jobbar som rådgivare åt den afghanska polisen. Militärt måste Sverige lämna landet och de trupper som finns i Masar-e Sharif bekämpar inte så många talibaner, utan mer kriminella gäng och lokala motståndsmän, säger hon.

Mer läsning

Annons