Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sydneybo rökdyker i Gävle

/
  • Deryck Salfus, 34 år, tycker att han har kommit in i jobbet på Gästrike Räddningstjänst bra efter de första tre veckorna.

Deryck Salfus från Sydney, Australien, har just påbörjat sitt utbytesår som brandman i Gävle. Han hoppas få lära sig mer om rökdykning.
– Sverige är världsledande på rökdykning, säger han.

Annons

Gästrike Räddningstjänst påbörjade i år ett utbyte med räddningstjänsten i Australien.

Arbetarbladet har tidigare berättat om brandmannen Stefan Hillström från Gävle som under ett år ska arbeta på en brandstation mitt i Sydney, där tempot är betydligt högre än i Gävle.

– Jag hörde att han fick en tuff start. Här har de en till tre larm per dygn. På Stefans första skift hade han 15 larm, säger Deryck Salfus, som arbetar på en annan station i Sydney där tempot är ungefär som i Gävle.

Ville se delar av världen

 

Deryck Salfus har arbetat som brandman i tio år och sökte utbytesåret för att han vill se andra delar av världen.

Alternativen var Kanada, andra delar av Australien eller Sverige.

Han fru var positiv till att bo ett år i Kanada eller en ny del av Australien. Men Sverige? De kunde ju ingen svenska.

– Min fru har aldrig upplevt snö heller, så det blir något nytt.

Men nu är de här och Deryck har bestämt sig för att lära sig svenska på ett halvår. En liten svart glosbok med facktermer vittnar om att han redan är igång. Efter ett par veckors tester och introduktion kommer han att gå som en extra resurs en månad innan han får arbeta som ordinarie brandman i utryckningsstyrkan.

Har gått bra

 

Eftersom Sverige är erkänt bra på rökdykning (se artikel nedan) hoppas han kunna lära sig mer om den svenska tekniken medan han är här. Annars är utrustningen väldigt lika och han tycker att det har gått bra att komma in i jobbet.

 

Vad är ditt första intryck av Sverige?

 

– Jag älskar Sverige, det är vackert här, säger han och förklarar att skillnaden mellan ett grått regnigt Gävle och Sydney inte är så stor eftersom han lämnade Australien under vintern, som liknar den svenska sommaren.

Mer läsning

Annons