Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Synd om Gävle missar chansen”

/
  • Estradens gamla utescen är tänkt att byggas ut till en multiarena med bland annat innebandyhall med plats för 2000 åskådare, samt en hockeyhall med syntetis. Mats Hallgren från GGIK innebandy och Prolympias rektor Jocke Swedén har hoppats mycket på den nya hallen, som Gävle Evenemangpark, Estradens ägare, tänkt bygga. Men nu är det osäkert om bygget blir av, företaget tycker att kommunen tar för lång tid på sig att ordna en ny detaljplan.

Prolympia och GGIK kan knappt tro att det inte ska gå.
– Här har kommunen chansen att utan kostnad få precis en sån arena som de säger behövs i Gävle, säger Mats Hallgren, GGIK innebandy.

Annons

I flera år har Prolympia och GGIK haft tankar på en ny arena i Sätra. Allt såg ut att gå i lås. Gävle Evenemangspark AB skulle bygga och skulle kunna hålla hyran nere genom att i stället tjäna pengar på syntetissatsningen.

– Det är en så fantastisk möjlighet som det vore fruktansvärt om Gävle missade. Jag menar, när skulle det finnas pengar i kommunens budget för en ny idrottsarena för 80 miljoner? När man får ett så fantastiskt erbjudande så borde man väl kunna snabba upp processen på kommunen om det är nödvändigt för att bygget ska bli av, säger Peter Nordqvist, GGIK.

GGIK har flera gånger varit nära att gå upp i den högsta innebandydivisionen. Händer det så har de ingen hall att spela i som uppfyller kraven, Träffen duger inte. Samtidigt råder brist på halltider i vettiga lokaler för barn och unga.

Enorm kvalitetshöjning

 

Skolan Prolympia, vars ungdomar tränar 19 olika specialidrotter, har också sett fram emot att kunna ha idrottslektioner och en hel del specialidrott i nya multiarenan.

– Jag skulle vilja ha en ny hall så att vi slapp gå till GTK-hallen och ha idrott, för där är det tennisgolv och det är inget bra, säger eleven Mersad Shoric.

Prolympias rektor Jocke Swedén säger att den planerade hallen skulle innebära en enorm kvalitetshöjning för skolans idrottsundervisning. Dessutom menar han att en multiarena, med möjlighet att utöva olika sporter, skulle kunna vara ett sätt att få många tonåringar att fortsätta idrotta även när de kommer upp i åttan-nian.

– Många tröttnar i den åldern. I hockey och innebandy kan det handla om träningar sju–åtta gånger i veckan. Om man då inser att man inte blir någon elitidrottare, då hittar man på annat att göra, kanske hänger på stan och ägnar sig åt saker som inte är så bra. De här ungdomarna som är vana att idrotta skulle vi behöva hjälpa att hitta någon annan idrottsgren att ägna sig åt. En multiarena med möjlighet att utöva bordtennis, boxning, basket och så vidare skulle ha stor betydelse, säger Jocke Swedén.

Mer läsning

Annons