Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sysselsättning före hälsa när lotsar tar hand om invandrare

När arbetsförmedlingen i december får ansvar för nyanlända invandrare kommer de att anlita fristående aktörer som ska hjälpa invandrarna till arbete.
– Lotsarna ska i huvudsak ge jobb. Men invandrares hälsa kan bli åsidosatt, säger Cherstin Hansson, enhetschef på Invandrarcentrum i Gävle.

Annons

I dag tas Gävles nya invandrare om hand av kommunens Invandrarcentrum. Enligt Cherstin Hansson är det ett arbete som tar mycket tid och kräver kunskap om vad de nyanlända behöver.

– Inte minst handlar det om att fungera som en kurator som stöttar flyktingar i den sorg och saknad de ofta befinner sig i. Vi går också igenom vilken sjukvård de behöver, vad de behöver till sin bostad, hjälper till med problem i skolan, och mycket mer.

Blir statligt

1 december flyttas samordningsansvaret för nya invandrare från det kommunala Invandrarcentrum till staten. Lotsar, det vill säga företag eller organisationer som anlitas av arbetsförmedlingen, kommer då att ta över.

– De ska lotsa nyanlända in i det svenska samhället och erbjuda ett nätverk av arbetsgivare som underlättar en etablering på arbetsmarknaden, säger Ulrika Morelius på arbetsförmedlingen.

Vad har lotsarna för ansvar på det sociala och hälsomässiga planet?

– Det området finns med, men avser främst sociala aspekter som kan relateras till vägen mot arbetet. Kommunen finns kvar i flera delar och kommer fortfarande att stå för bland annat barnomsorg och samhällsinformation, säger Jeanette Magnusson på arbetsförmedlingen.

Cherstin Hansson är orolig för att delar av det som invandrarcentrum gör i dag går förlorat i och med omorganisationen.

– Lotsarna jobbar främst för sysselsättning, men för att kunna arbeta är det viktigt att först undanröja vardagliga problem. Många invandrare bär också på traumatiska händelser som måste bearbetas, säger hon.

Mer läsning

Annons