Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tack, Anita för att du ger mig en njure

/
  • Till min fru. Rune Karlsson skrev till Arbetarbladet och önskade att hans fru Anita skulle få tulpanbuketten. De båda väntar nu på operation då Anita ska donera en av sina njurar till Rune.

För Rune Karlsson är det ingen tvekan om vem han tycker ska ha Arbetarbladets tulpanbukett.

– Min fru Anita, som donerar en av sina njurar till mig, skriver han.

Annons

Sommaren 2009 var Rune Karlsson sliten och kraftlös. Värre än vanligt.

– Jag var trött och konstig. Nu är det något som inte stämmer, tänkte jag, berättar Rune.

Han förstod att något var fel. Proverna han sedan tog på sjukhuset visade att hans njurar inte längre orkade. Sedan dess är Rune en av dialysmottagningen på Gävle sjukhus stamgäster. Tre timmar tre gånger i veckan renas hans blod genom dialysmaskinen.

Bestämde sig direkt

Runes fru Anita Karlsson bestämde sig direkt när hon fick veta att Runes njurar inte längre fungerade. Hon ville donera en av sina njurar till Rune.

– Det var så självklart. Men först trodde jag inte att jag kunde donera. Vi har inte samma blodgrupp.

Men den medicinska utvecklingen går ständigt framåt, numer går det att donera organ, trots att givarens blodgrupp inte är densamma som mottagarens.

Godkändes som donator

Sedan dess har Anita genomgått en grundlig utredning. Hon godkändes som donator i april. Nu väntar Anita och Rune på operation.

De har varit vana att kunna resa iväg när som helst.

Men sedan Rune började i dialys har det inte blivit någon längre resa än till Göteborg.

– Då fick jag vara gäst på dialysen där, berättar Rune.

När transplantationen väl är genomförd vill de båda fortsätta sina resor. Kanske till Skottland, eller tillbaka till Kina som de besökte för fem år sedan.

Många kommentarer

Anita har fått många reaktioner från arbetskamrater och bekanta på att hon tänker donera en av sina njurar till Rune. Många säger att de tycker att det är en fantastisk handling.

– Men för mig fanns det inget annat val. Man klarar sig bra med bara en njure. Och om vi ska ha några år kvar då vi kan resa och så... Jag tror inte att jag skulle kunna leva med att inte ha försökt, säger Anita.

Mer läsning

Annons