Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Talgoxen vinnare i år igen

/
  • Den vanligaste fågeln är talgoxe, men Arbetarbladet såg flest blåmesar.

Talgoxe är den vanligaste vinterfågeln i Sverige och så även i Gävleborg. Det visar helgens räkning.

Annons

På andra plats kommer blåmesen och det var också den fågel Arbetarbladet såg flest av vid ett besök på Herrgårdshagen på Brynäs.

Det är vid matningsställen som räkningen genomförs. I en timme ska rapportören räkna antalet fåglar av olika arter.

Sven Jansson är ordförande i Gävle ornitologiska förening. Han var själv i Kittan norr om Jädraås på söndagen och passade då på att göra en räkning vid ett av de matningsställen som finns i skogen.

– Det brukar inte bli så många arter långt upp i skogen, men vi var rätt nöjda med antalet vi såg. Mellan 20-25 fåglar på en timme, säger han.

Talgoxen brukar vara den vanligast förekommande vinterfågeln så det är inget resultat som sticker ut. Däremot finns det flera sorter som till exempel stare och ringduva inrapporterade i Gävleborg, vilka egentligen inte är några vinterfåglar.

– De brukar inte stanna kvar över vintern. Men vi har sett att fåglar är snabba att anpassa sig efter klimatförändringar och det har ju vari en mild vinter borträknat från några kortare perioder av mycket snö. Så det är troligtvis förklaringen, säger Anders Wirdheim som är en av dem som arrangerar den årliga räkningen som går under namnet "vinterfåglar inpå knuten" och som Arbetarbladet skrev mer om i ett reportage här.

Mer läsning

Annons