Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tältläger för 1000 asylsökande kan byggas i Kungsbäck

/

På övningsfältet i Kungsbäck kan det komma att byggas ett tältläger för mellan 500 och 1000 asylsökande. Det förslaget har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Fortifikationsverket lämnat under torsdagen.

Annons

Kommunalrådet Åsa Wiklund Lång (S), säger att man befinner sig i ett mycket tidigt skede av processen.

– Det som hänt är att vi fått inledande information om att en utredning är på gång. Jag vet inte om eller när det här kan komma till stånd, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Gävle kommun svarar på frågor om flyktingsituationen

Boendet ska enligt förslaget husera asylsökande under en treårsperiod och ta cirka ett år att uppföra. Förslaget kommer från MSB och Fortifikationsverket, som har fått i uppdrag av regeringen att stödja Migrationsverket med bland annat platser för tältläger. Det är regeringen som fattar beslut om platsen ska användas eller inte.

Enligt Åsa Wiklund Lång är det svårt att säga hur ett eventuellt tältläger kan komma att påverka Gävleborna. Däremot är det helt klart ett nytt inslag i stadsbilden.

LÄS OCKSÅ: SD rasar – stängs ute från beslut om flyktingboenden

– Det jag ser är att vi redan nu tar verksamhetslokaler i anspråk – och det är inte en situation som vi anser är hållbar i längden. Då tycker jag ändå att det är bra att titta på alla möjliga lösningar. I det här fallet har vi så lång tidsaspekt – det kommer inte att komma platser som plötsligt dimper ned. Övningsområdena på Kungsbäck har inte heller så många närboende, säger hon säger hon och fortsätter:

– Däremot tror jag att alla känner att det är en extraordinär situation som vi aldrig varit med om tidigare. Asylfrågan påverkar hela Sverige, det görs akututryckningar överallt. Men om alternativet är att skicka tillbaka folk som är på flykt så är jag inte för den riktningen.

LÄS OCKSÅ: Upprörd stämning när kommunen höll möte om flyktingboende i Valbo

MSB har också identifierat tre andra platser i Sverige där tältläger kan byggas. Dessa är Myttinge i Värmdö kommun, Skogstibble i Uppsala kommun och Jättuna i Flens kommun. Även Revinge har identifierats som en lämplig plats.

Mer läsning

Annons