Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tangoproffsen lär Gävleborna dansa

/
  • KONCENTRATION. Under Silvina Machados granskande blick skrider tangoparen under danskursen. På kvällen blev det flottare lokal och flottare kläder i Stadshusets spegelsal.
  • TANGOPROFFS. Hector och Silvina började dansa tango i 20-årsåldern. Nu är de proffs, för närvarande på en Europaturné.Foto: Catharina Sandström

Så mycket tango har nog aldrig dansats förr i Gävle. Entusiasterna i Gefle Tango bjöd i helgen in proffsdansarna Hector Corona och Silvina Machado från Argentina. Tre intensiva kursdagar med en milonga i Stadshusets spegelsal som höjdpunkt blev resultatet

Annons

Det är dansföreningens hittills största arrangemang.

– Vi har blivit ett gäng som har dansat ett tag. Nu kände vi att det var dags för nåt lite större, säger Tommy Selggren, eldsjäl i föreningen.

Han träffade paret Silvina och Hector första gången som danselev i Buenos Aires 2007. Kontakten ledde till en danskurs i Uppsala för något år sedan, och nu var det dags för Gävle. Paret har bott i Tyskland några år, men har återvänt till Buenos Aires.

– I Sverige är tangon en växande dansform, svarar de artigt, men tillägger att lördagens kursdeltagare i Gävle inte hör till nybörjarna.

Och det behövdes nog, för en av lördagens kurser verkade gå ut på att upphäva tyngdlagen. Parets fötter tätt ihop på dansgolvet, och resten av kropparna så långt ifrån varandra som möjligt.

– Dom är helt fantastiska, dom är bäst, viskar en av kursdeltagarna entusiastiskt.

Förutom att lära ut tango hann Hector och Silvina i helgen med att både se och klappa inhägnade älgar och äta typisk svensk mat – pytt i panna!

På lördagskvällen byttes kurserna i Sjömanskyrkan ut mot en festligare milonga i den vackra spegelsalen i Stadshuset. Milonga är både namnet på en danskväll och på en lokal för dans. I tangons huvudstad finns till exempel flera världsberömda milongor.

Mer läsning

Annons