Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Taxeringsvärdena är felaktiga"

Det är felaktiga taxeringsvärden på villor och småhus i hela landet – även i Gästrikland och Norduppland.
Det hävdar Villaägarnas riksförbund i en ny undersökning.

Annons

Det är inte första gången som Villaägarnas riksförbund gör ett utspel om att taxeringsvärdena på landets småhus är felaktiga. Även för drygt två år sedan gjorde förbundet en granskning med liknande resultat.

Taxeringsvärdena ligger som grund för fastighetsavgiften och villaägarna menar att den slår snett.

Skatteverkets uträkning av ett hus taxeringsvärde bygger på 75 procent av den genomsnittliga köpeskillingen (försäljningspriset på husen) i 9 000 olika områden i landet. Eftersom att läget är den viktigaste faktorn för huspriserna blir skatten olika i områdena.

Villaägarna tycker att den schablonmässiga uträkningen är orättvis – oavsett om den är för hög eller låg. De har därför granskat 188 000 småhusförsäljningar och kommit fram till att varje hus i landet i snitt är feltaxerat med 348 00 kronor.

Erik Rydelid är verksamhetsutvecklare vid Skatteverket. Han betonar att fastigheter som inte är representativa inte tas med i beräkningarna av taxeringsvärdet.

– Visst skulle man kunna lägga in fler parametrar att ta hänsyn till så att vår bedömning blir mer rättvis. Men det skulle bli betydligt dyrare att genomföra, säger han.

Mer läsning

Annons