Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxi Stor & Liten får böta för brister i färdtjänsten

Fler bolag än Tuwa Taxi lever inte upp till kraven på färdtjänst och sjukresor. X-trafik kräver Taxi Stor & Liten på 129 000 kronor i vite för förseningar och bristande utrustning i bilarna.
– Vi håller på att se över det och har rättat till de brister som finns, säger Thomas Johansson, affärsområdeschef vid Taxi Stor & Liten.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om de problem med färdtjänsten och sjukresorna i Gävle och Sandviken som X-trafik har sedan det nya avtalet började gälla 13 juni.

Hittar inte

Huvudentreprenören, nyetablerade Tuwa Specialtransport AB, har varit i skottlinjen för kritiken med klagomål på förseningar och förare som inte hittar destinationerna. Dessutom har X-trafik krävt dem på 20 000 kronor i vite för förseningar i juni.

Men det är fler taxibolag som inte har skött färdtjänsten och sjukresorna som de ska.

129 000 i böter

Taxi Stor & Liten som tar de resor i Gävle som Tuwa inte hinner med har sedan juni fått krav på viten på sammanlagt 129 000 kronor från X-trafik.

106 000 kronor rör brister i utrustningen i Taxi Stor & Litens bilar. Resterande 23 000 gäller förseningar.

– När vi kontrollerade bilarna i samband med att avtalet trädde i kraft saknades delar av den utrustning som de ska ha, säger Inger Engvers, chef för serviceresor vid X-trafik.

Flera fordon ska ha saknat så kallad EISA-utrustning som registrerar den hastighet förarna håller.

Enligt Inger Engvers är det ovanligt att X-trafik ställer krav på bättring förenat med vitesbelopp.

– Vi har inte varit så hårda förut. Men i och med det senaste avtalet har vi skärpt kraven. Vi vill ha kvalitet för resenärerna och att kraven följs så att det inte blir orättvist mot de andra entreprenörerna.

Ny genomgång nu

De kraven X-trafik hittills ställt gäller juni. En ny genomgång av hur entreprenörerna skött sig i juli pågår just nu.

Har passagerna reagerat på bristerna i utrustningen?

– Vi har inte fått så mycket negativa reaktioner från dem om det. De vill att bilarna kommer i tid och hittar dit de ska.

Thomas Johansson vid Taxi Stor & Liten säger att bolaget inte håller med X-trafik om alla kraven. Vad de är oense om vill han dock inte kommentera.

Förutom Tuwa Taxi och Taxi Stor & Liten har även Söderhamns taxi krävts på 4 000 kronor för brister i färdtjänsten.

Mer läsning

Annons