Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taxiförare bländad av laserpekare

/

Någon i bilen bakom riktade en grön laserstråle in i taxichauffören Pekka Hasts backspegel.

– Det svartnade för mitt högra öga, berättar Hast.

Kraftiga laserpekare kan orsaka ögonskador och får inte användas på allmän plats utan tillstånd. Polisen söker nu personerna i den aktuella bilen.

Annons

Pekka Hast från Skutskär kör för Taxi Stor och Liten. På söndagskvällen tankade han i Sandviken efter en körning och tog sedan riks 80 mot Gävle.

– Jag hade en minibuss efter mig på utfarten från Sandviken. Efter en stund såg jag en kraftig ljusstråle som liksom ritade över vägkanten framför mig och blänkte i trafikmärkena.

– Jag trodde först att det var ett utryckningsfordon, men såg sedan att ljuset kom från någon som satt i bussen, säger han.

När den gröna strålen hittade Pekkas inre backspegel och han tittade in i den brände det till i ögat.

– Först blev det helt svart, och sedan tog det ett par timmar innan ögat var helt återställt, säger han.

Pekka lät bilen köra förbi, tog registreringsnumret och ringde polisen.

– Vi vet vem som äger bilen, men fortfarande inte vilka personer som fanns i den på söndagskvällen, säger Bosse Westergren, förundersökningsledare vid Gävlepolisen.

En laserpekare ser ut som en liten ficklampa. De med gröna strålar är mycket starkare än de vanliga röda, av den typ som föredragshållare ofta använder. Strålen når flera kilometer. Därför är det sedan i februari olagligt att använda de kraftigaste typerna på allmän plats utan tillstånd från Strålsäkerhetsmyndigheten.

– Strålen är så kraftig att den kan orsaka ögonskador, säger Britta Zaar, kommunikatör på Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM.

Försäljningen av laserpekare till privatpersoner har ökat kraftigt. De marknadsförs bland annat för reklam och presentationer utomhus eller i stora lokaler, men även för att peka på stjärnor på himlen med, eller som sikte till vapen eller stjärnkikare.

Britta Zaars bedömning är att privatpersoner nästan uteslutande köper pekare för hobby och lek.

Om de starkaste laserpekarna skriver försäljarna att de kan smälta plast och smälla ballonger. En försäljare berättar att en kraftig typ bränner hål på en telefonkatalog på en minut.

Några av försäljarna på internet berättar att det finns risk för skador, och att användning på allmän plats kräver tillstånd.

För Pekka Hast blev kontakten med lasern en obehaglig upplevelse. Förhoppningsvis klarade han sig dock från en bestående skada.

– Jag har fått det beskedet från sjukvården, säger han.

Mer läsning

Annons