Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tegelsmora vill inte bilda församling med Vendel

/
  • Kyrkorådet i Tegelsmora med sin ståtliga kyrka vill inte att Tegelsmora och Vendels församlingar slås samman.

Kyrkoherde Erland Söderström vill slå samman Vendels och Tegelsmora församlingar.
Anledningen är dålig ekonomi och svårighet att hitta förtroendevalda.
Men Tegelsmora kyrkoråd ser inte vitsen med en sammanslagning.

Annons

– Vi befarar att allt då skulle hamna i Vendel. De har ju en stor och pampig kyrka. Det blir väl mest bröllop och begravningar i Tegelsmora kyrka, säger Lars-Åke Nygren, s, ordförande i Tegelsmora direktvalda kyrkoråd som röstade emot en sammanslagning.

Till Tegelsmora församling hör 1 600 av de 3 500 medlemmarna i pastoratet. Resten tillhör Vendels församling som säger ja till ett sammangående. Det gör även kyrkonämnden för de båda församlingarna.


Erland Söderström, Vendels kyrkoråd och nämnden har begärt hos stiftsstyrelsen att församlingarna slås samman 1 januari 2010. I begäran påpekas att endast en av församlingarna uppfyller kyrkoordningens kriterier att ha huvudgudstjänst varje söndag.
Det är också problem att få tag i människor som vill åta sig förtroendeuppdrag.

Nämnden och kyrkoherden menar att man kan förbättra ekonomin genom en sammaslagning och förenkla arbetet för kassören. Ytterligare argument är att församlingarna redan i dag har familjerverksamhet, barnkörer och konfirmationsarbete ihop.
– Jag ska se situationen ur båda församlingrna bästa för att det ska fungera. Ibland måste man ta beslut som inte alla är överens om. Jag förstår om de värnar om sin församling, men jag måste driva en verksamhet framöver där ekonomin är i
balans, säger kyrkoherde Erland Söderström.

Lars-Åke Nygren säger att Tegelsmora kyrkoråd inte haft svårt att hitta förtroendevalda, även om det senast bara var en s-lista.
– Jag har jobbat med det här i 35 år och många andra har också varit med länge.


Förslaget att slå ihop församlingarna är nu ute på remiss där bland annat kyrkoråden får yttra sig igen.
– Det har aldrig hänt att stiftsstyrelsen har kört över en församling som inte vill gå samman med en annan, säger handläggare Willy Hagel på stiftet.

Mer läsning

Annons