Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Terrormisstänkta knyts till Gävle

/

De två män som sitter anhållna misstänkta för att ha rekryterat och utbildat terrorister till Syrien och Irak har båda kopplingar till Gävle.
Den ena besökte Gävle i helgen. Den andra bodde här för några år sedan.

Annons

Två män i 45-årsåldern greps av Säpo under måndagen i Örebro och Stockholm misstänkta för terrorbrott.

45-åringen i Örebro anhölls misstänkt för brott mot lagen om offentlig uppmaning, rekrytering och utbildning avseende terrorbrott.

– Han är misstänkt för att ha rekryterat personer till terrororganisationer i konfliktområden, säger Ronnie Jacobsson, åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.

Han vill inte bekräfta att det handlar om terrororganisationen IS.

Även mannens son greps men släpptes ett par timmar senare och är nu inte misstänkt.

45-åringen har enligt Ronnie Jacobson viss koppling till Gävle.

– Men mestadels har han varit i Örebro,

Enligt uppgifter till Arbetarbladet har mannen släkt i Gävle. Han är även vän med imamen i moskén här, Abo Raad. I helgen träffade de varandra i Gävle.

På sin facebooksida skriver Abo Raad om gripandet, som han beskriver som brutalt. I övrigt har han inga kommentarer utan vill avvakta utredningen.

Imamens son Raad Al-Duhan som fikade med den misstänkta mannen säger så här:

– Jag känner honom väl och anklagelserna kan inte stämma. Mer vill jag inte säga innan vi fått veta mer om vad det här handlar om.

Enligt Raad Al-Duhans uppfattning sker rekryteringen till islamska terrorgrupper främst via Youtube och andra sociala medier. Han har inte hört talas om att det skulle skett någon rekrytering i Gävle.

Den andra mannen som greps i Stockholm är även han i 45-årsåldern. Han misstänks för "utbildning avseende terrorism".

Det är samma person som under skottlossning fritogs från Migrationsverkets förvar i Gävle för fyra år sen.

Mannen är rysk medborgare och kommer ursprungligen från Tjetjenien. Han fick avslag på sin asylansökan 2007 men när beslutet skulle verkställas 2011 fritogs han av beväpnade medhjälpare utifrån.

När han hittades av polis i Gävle ett år senare var han tungt beväpnad med bland annat en kulsprutepistol och en detonator.

Han dömdes 2012 av Gävle tingsrätt till 18 månaders fängelse för grovt vapenbrott, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor och brukande av falsk urkund. Han dömdes också till utvisning men den har av okända skäl inte genomförts

Säpo säger att de två terrorgripandena inte har med varandra att göra.

Enligt Magnus Ranstorp, terrorexpert på Försvarshögskolan kan det här vara startskottet för offensivare insatser. Liknande gripanden har inte skett i Sverige tidigare.

Magnus Ranstorp tror att gripandena kan ha en avskräckande effekt. Han anser också att det är en viktig signal till samhället.

– Det har varit en upprörd debatt om varför man inte vidtar några brottsbekämpande åtgärder. Nu agerar man. Det är en absolut prioritet att få väck de här rekryterarna, säger han till TT.

LÄS OCKSÅ:

Misstänkta IS-rekryterarna har kopplingar till Gävle

Mer läsning

Annons