Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare Gävlebröder kan få resning i HD

Högsta domstolen har beslutat att riksåklagaren ska yttra sig över en ansökan om resning för bröderna Yildis som dömdes för Rinkebymordet 2002.

Annons

– Att HD ber RÅ titta på fallet är ett stort och viktigt steg i rätt riktning, säger Olle Schubert aktiv i Rinkebymordskommittén.

I oktober 2002 sköts en 19-årig man till döds i Rinkeby. Fyra män, tre bröder och en kusin, dömdes för mordet. Den yngste brodern, då bara 17 år, erkände mordet och kusinen medgav att han befunnit sig på platsen. De andra två bröderna som är uppväxta i Gävle, hävdade att de befann sig hos släktingar i Gävle när mordet begicks. De dömdes ändå till fängelse, Önder fick tio år och Özkan dömdes till livstid, trots att vittnen bekräftade att de befann sig i Gävle.

Försvararen Claes Borgström lämnade i somras in en tredje resningsansökan till Högsta domstolen. Tidigare resningsansökningar har avslagits. Högsta domstolen beslutade i går att begära ett yttrande från riksåklagaren.

– Det här är det bästa som kan hända i första skedet. Ett av åklagarens viktigaste vittnen har hört av sig och berättat att han ljög vid rättegångarna. Han har begärt att få ta tillbaka sina uppgifter och sagt att det är fel killar som sitter inne. Bevisningen var väldigt svag från början men nu är den bara en spillra, säger Olle Schubert aktiv i Rinkebykommittén som driver en kampanj för att bevisa att domen mot bröderna Özkan och Önder Yildis är ett justitiemord.

Kommittén anser också att polisen på ett felaktigt sätt har sammanfattat ett bandat förhör med farbrodern som pekade ut Özkan och Önder som delaktiga i mordet. Farbroderns vittnesmål har tidigare ifrågasatts. Han är en kriminellt belastad heroinist, som kort efter utpekandet tog tillbaka det.

Den yngste brodern och kusinen har avtjänat sina straff i sluten ungdomsvård, Önder har också släppts men den äldsta brodern sitter fortfarande fängslad.

Mer läsning

Annons