Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidigare stängning - och utebliven bonus

/

Massafabriken i Norrsundet stängs redan 15 november, drygt en månad tidigare än vad som tidigare planerats.
På torsdagsmorgonen fick de anställda också veta att de går miste om produktionsbonusen för december. Det handlar om maximalt 4 000 kronor.

Annons

Flera blev upprörda när informationen spreds på fabriken.

– Vi är väldigt besvikna, sade Lena Lundberg, en av dem som har lovat jobba kvar till årsskiftet.

Skälet till att Stora Enso väljer att stänga fabriken tidigare är att marknaden viker samtidigt som massapriserna sjunker och produktionen skärs ned vid flera andra massabruk i koncernen.

Bruket i Skutskär har rustats så att den kan ta över tillverkningen av så kallad armeringsmassa som fabriken i Norrsundet har levererat till tidningspappersbruket i Kvarnsveden.

Cirka 150 av de anställda i Norrsundet plockades ut för att köra en av de båda produktionslinjerna till slutet. Som kompensation får de lön ett halvår extra, till sista juni nästa år, och en produktionsbonus beroende på hur bra de kör fabriken under hösten.

De har lyckats så bra att de fått maxbeloppet på 4 000 kronor så gott som varje månad sedan i somras. Den här månaden blir det 3 280 kronor, berättar Lena Lundberg.

Nu går de miste om åtminstone decemberpengen. Hur det blir med bonusen för november, då fabriken stängs efter halva månaden, är oklart.

– Det är inte fastslaget i detalj, säger Birgitta Johansson, informationsansvarig för Stora Enso i Norrsundet och Skutskär.

Göran Engblom, som liksom Lena Lundberg sitter i Pappers fackstyrelse i Norrsundet, tycker att Stora Enso borde ha råd att visa "lite goodwill" och ge en slant på slutet som tack för att personalen ställt upp.

– Många har kanske tänkt använda pengarna till julklappar eller någon utlandsresa. Det hade varit ett bra tillskott, säger han.

I avtalet om produktionsbonusen sägs att planerade stopp inte ska räknas.

– Det här är väl verkligen ett planerat stopp, säger Göran Engblom som ska ta upp frågan med ledningen.

Produktionschefen Tommy Möller var bortrest och kunde inte nås på torsdagen.

Birgitta Johansson, informationsansvarig, tycker att det också finns fördelar för de anställda med det tidigarelagda stoppet.

– De har ju mer tid för att söka jobb, säger hon.

Hon konstaterar att produktionsbonusen är en morot för att personalen ska göra sitt bästa.

– Om man inte producerar behöver man ingen morot, säger Birgitta Johansson.

 

Mer läsning

Annons