Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tidsplan på väg att spricka

Juridiska problem ställer till det för det stora muddringsprojektet i Gävle hamn.
Nu kan tidsplanen spricka eftersom kommunen och staten måste vänta in ett riksdagsbeslut i sommar.

Annons

Det stora muddringsprojektet i Gävle hamn ska samfinansieras av Gävle kommun och den statliga myndigheten Trafikverket. Kommunen ska stå för 86 miljoner och staten för 185 miljoner av den totala projektkostnaden. Parterna har ett medfinansieringsavtal som ligger färdigt för underskrift.

Det har dock visat sig att regeringens regleringsbrev för Trafikverket inte medger att myndigheten tecknar avtal som rör sjöfart. Det har hindrat verkets möjlighet att skriva under muddringsavtalet.

Nu har man kommit fram till att det krävs ett beslut i riksdagen för att kunna ändra i brevet. Riksdagen kan inte ta upp ärendet förrän tidigast i juni.

Det innebär tidsförskjutningar i muddringsarbetet, som man redan har inlett upphandlingen för och som skulle ha kommit i gång till våren.

– En intelligent gissning är att det här innebär en försening, men det är inte klart än om upphandlingen avbryts, säger kommundirektör Göran Arnell.

Kommunalråd Carina Blank (S) är frustrerad.

– Vi har verkligen gjort allt för att åstadkomma arbete och utveckling i Gävle. Våra regionala riksdagsledamöter som tillhör regeringspartierna borde utnyttja sina möjligheter att påverka den moderata finansministern, säger hon.

Mer läsning

Annons