Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillsammans på nya trygga Sätrahemmet

/
 • får bo tillsammans. Bror och Annie Ramqvist har varit gifta i 51 år. I torsdags flyttade de in i en av Forellplans fyra dubbellägenheter. ”Det känns                     jättebra att vi kan bo tillsammans”, säger Bror Ramqvist.
 • nöjda. Ingemar Strandberg har just flyttat från Bergmästargården till Forellplan och verkar nöjd och glad med sitt nya hem. ”Det är jättebra att man har någonstans att ta vägen”, säger han. Undersköterskan Kristina Larsson är en av dem som är helt ny på plats. ”Det är jättespännande att få vara med från start”, säger hon.
 • bandklippare. Brita Malmström har bott på Sätragården i elva år. I går fick hon klippa invigningsbandet. Hennes kontaktperson Kjell Bornesäter hjälpte till.

Bror och Annie Ramqvist har varit gifta i 51 år. Nu kan de få fortsätta att bo tillsammans, trots att de inte längre klarar av att sköta ett eget boende.

I torsdags flyttade de in i en av nya Sätrahemmets fyra dubbellägenheter och redan dagen efter, på fredagen, var det invigning av hela bygget, som efter två års arbete äntligen är färdigt.

– Det känns jättebra att vi kan bo tillsammans, säger Bror Ramqvist.

Annons

Bygget av nya Sätrahemmet, som nu döps om till Forellplan, började 2007, och omfattar både en ny- och en ombyggnation. Totalt finns i dag 120 lägenheter, 40 fler än tidigare.

I det nybyggda huset, som stod klart 2008, finns i dag 80 nya lägenheter.

Och i det renoverade gamla huset, som precis blivit färdigt, har 80 trånga lägenheter blivit 40 rymliga.

Nytt och fräscht

– Två gamla lägenheter har blivit en. Förr fick man backa in på toaletten och de gamla hade ingen egen dusch. Nu är allt nytt och fräsch, säger verksamhetschefen Elsa Brita Mosell.

Nytt är också de fyra dubbellägenheter där par kan bo tillsammans.

– Det blir fler och fler par som vill bo tillsammans och den möjligheten måste naturligtvis finnas. Tidigare har det inte varit möjligt att bo tillsammans om den ena varit friskare än den andra. Fast helt frisk får man inte vara naturligtvis, säger Elsa Brita Mosell.

I en av lägenheterna har Bror och Annie Ramqvist just flyttat in. Efter bland annat fallolyckor och stroke behövde de komma till en tryggare miljö.

Känns jättebra

– Det känns jättebra, säger Bror.

I det nybyggda huset bor i dag de boende på gamla Sätragården och i det ombyggda huset har boende och personal från Bergmästargården flyttat in.

Själva flytten har varit jobbig medger Elsa Brita Mosell.

– För de boende har det gått väldigt smidigt med hjälp av anhöriga, men personalen har slitit. Vi flyttade in i det nybyggda huset mitt under semestrarna också. Det har varit en tung tid, men nu känns det positivt, säger hon.

På själva invigningen kom flera hundra besökare som trängdes vid entrén när tv-profilen Rickard Olsson och omvårdnadsnämndens ordförande Vivi-Anne Sundqvist invigningstalade från en skylift tre meter upp i luften.

– Jag vill önska alla som bor här, alla medarbetare och alla som hjälper till, stort lycka till, sa Vivi-Anne Sundqvist.

Hela bygget kostade omkring 180 miljoner kronor.

Mer läsning

Annons