Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timothy gillar Sveriges "lagom"

/
  • LÅNGVÄGA. De kommer från Uganda, Tyskland och Spanien och har alla valt att plugga en tid i Gävle. På torsdagskvällen fick Timothy Nkata Sendi, Jaqueline Gelbert, Zoe Rohrer Rodriguez och Florian Schulze bland annat se Bönan, Läkerolen och Stadshuset i Gävle. ”Jag gillar att det är så grönt och så mycket skog”, säger Zoe Rohrer Rodriguez.
  • SKILLNADER. Timothy Nkata Sendi ville plugga i Sverige för att uppleva en anna kultur. ”Lagom, det är svenskt. Alla måste få något, jag gillar det”, säger han.
  • EN TERMIN. Jaqueline Gelbert från Tyskland ska läsa en termin på det internationella lärarprogrammet.

Studenten Timothy Nkata Sendi från Uganda har varit i Gävle en månad. Han imponeras av naturen, gillar statyerna och upplever kulturskillnader.

– Vi fikar inte i Uganda, vi skiljer på jobb och socialt liv, säger han.

Annons

I går fick ett 60-tal nyanlända internationella studenter en guidad rundtur i Gävle och middag i Stadshuset. Arbetarbladet fick en kort pratstund med några av studenterna efter bussturen.

– Vi har sett fotbollsstadion, Brynäs arena Läkerol någonting, havet och fiskebyarna. Det är väldigt annorlunda, Uganda är ett land utan hav. Jag gillar statyerna och naturen här, hemma är skogen nedhuggen, vi ser inte efter naturen som här, säger Timothy Nkata Sendi.

Han är här för att läsa ekonomiutbildningen Masters of business administration, och valde Sverige för att han uppfattar det som ett välkomnande land med många nationaliteter.

Zoe Rohrer Rodriguez från Spanien upplever kanske inte samma kulturkrock, men väl skillnader.

– Jag gillar att det är så grönt och stillsamt, för jag kommer från en storstad, Madrid, säger hon.

Högskolan i Gävle har nu sammanlagt cirka 600 internationella studenter. 160 av dem anlände nu i höst.

I cirka åtta år har Gävle kommun anordnat middagar och bussturer för de utländska studenterna, snarlika de som erbjuds nyinflyttade Gävlebor.

Mer läsning

Annons