Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio tjänster bort från socialtjänsten

Tio heltidstjänster ska bort från socialtjänsten i Gävle. Det är framför allt barn- ungdoms- och familjebehandlarna som blir färre. Familjeboendet, Hemsta och Birka halvvägshus får möjligheten att tjäna pengar genom att ta uppdrag även från andra kommuner.

Annons

Totalt beslutade socialnämnden i Gävle på onsdagen om ett besparingsprogram på 14 miljoner kronor. De spar på bilar, lokaler, fönsterputsning, handledning, planeringsdagar och en mängd liknande poster. Men de tar även bort en femtedel av de anställda i öppenvården för barn, ungdomar och familjer. Sju tjänster försvinner från de grupper som kallas barn- och familjestöd, ungdoms- och familjestöd, och resursteamet. Dessa grupper ska slås samman till två.

– Allmänt höjs ribban för vilka familjer som kommer att beviljas bistånd, säger nämndens ordförande Maritha Johansson, V.

Dessutom minskar socialtjänsten kraftigt sitt arbete med att sköta familjers ekonomi i de fall de inte klarat av att själva handskas med sina pengar.

Alla politiska partier stod bakom besluten, som beror på ett allmänt sparkrav på fyra procent med anledning av kommunens minskade skatteintäkter.

Mer läsning

Annons