Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tiotusentals semlor

/
  • UNGAS FAVORIT. Madame Chocolaterie provade smaksätta grädde med lingon och amaretto, utan genombrott. Men när de doppade locket i choklad blev det succé, chokladsemlan har funnits på markanden i fyra år.
  • PREMIÄR I DAG. Förra året åt Nicco Westman en semla om dagen från början av januari och framåt. I år har han sparat sig till den ”riktiga” dagen då han ska njuta.
  • Doppad i choklad. De flesta gillar klassiska semlor. Men de yngre kunderna vågar prova på Sandra Roséns semlor med chokladdoppat lock. Hon säljer flera hundra under fettisdagen.

I dag äter vi 37 000 semlor i Gävle. Det är ungefär 3 000 liter grädde och flera ton mandelmassa.
– Den värsta, bästa och roligaste dagen på hela året, säger bagare Nicco Westman på Bodins Bageri.

Annons

Planerar du njuta av en semla i dag? Du är inte ensam. Ungefär 6 miljoner semlor smaskar svenskarna i sig under fettisdagen enligt en uppskattning från branschtidningen Bröd.

– I fjol åt jag en semla varje dag efter jul. Men det blev nästan för mycket. I år sparar jag mig till den rätta dagen, säger Nicco Westman som äger Bodins Bageri.

Semmelsäsongen pågår från början av januari fram till påsk. Dagen innan fettisdagen är förberedelserna i bageriet i full gång.

Stora slevar med söt mandelmassa åker ned i en bunke och blandas med grädde. Lite längre in i lokalen kommer små, perfekta runda bullar ur en maskin. Personalen har årets längsta arbetsdag framför sig. När du läser detta har de jobbat sedan midnatt och arbetsdagen slutar klockan 17.

– Vi beräknar att sälja omkring 4 000 semlor under fettisdagen. Det blir runt 300–400 liter grädde och 500 kilo mandelmassa.

Den traditionella semlan säljer bäst. Men även wienersemlan och den mindre kaffesemlan är populära. Kaffesemlan har ett lock format som ett hjärta och mycket smak av äkta vanillin i grädden.

– Jag har tänkt att saffranssemlor vore kul att testa något år, säger han.

Om man vill ha en jättesemla så finns semmeltårtan för tio personer att beställa.

– Det vore skoj att prova äta en hel själv, säger Nicco Westman.

Han gillar semlor och äter helst dem tillsammans med varm mjölk, så det blir en hetvägg. Nu är det dags att jobba igen.

– Ja, ni ser. Det är lite kaos här innan semmeldagen, säger han och tittar på mandelmassablandningen.

Hos Madame Chocolaterie serveras det traditionella semlor – men även de med ett chokladdoppat lock.

– De är jättepopulära bland yngre. Vi säljer flera 100 chokladsemlor, säger chokladkonditor Sandra Rosén.

Konditoriet har genom åren prövat på att blanda vispgrädde med lingon eller amaretto.

– Men de är inte lika populära. De flesta gillar klassikern mest.

Hos Lido konditori beräknar man en åtgång av 2 800 klassiska semlor under dagen.

– När fettisdagen är tidigt i februari så säljer vi mer. Nu hinner folk äta mer under en längre period, säger ägaren Göran Carlsson.

Mer läsning

Annons