Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjocka ytterkläder och bilbälte farligt för barn

Enligt en undersökning från Folksam ökar risken för skador på nacke och rygg om barn har på sig bilbältet över tjocka ytterkläder, än om de sitter närmare kroppen.

Annons

Tjocka kläder i bilen minskar barns säkerhet. Krockkraften de utsätts för blir större om bilbältet sitter utanpå kläderna än om det sitter nära kroppen. Det visar krocktester som Folksam har genomfört för barn i åldern fyra till 12 år, i framåtvänd bilbarnstol. Själva testerna gjordes på en docka motsvarande en sexåring, i en hastighet på 50 kilometer i timmen. Hur mycket bältet var åtdraget baserades på studier där barn själva dragit åt bältet.

Resultatet visar att bilbälte ovanpå tjocka ytterkläder ökar risken för skador på nacke och huvud. Ett löst sittande midjebälte gjorde att dockan gled ner under bältet.

– Om bältet dras utanför ytterkläderna så får det inte kontakt med kroppen för optimal bromsning i en kollision. Barn över fyra år tar dessutom på sig bältet själva i större utsträckning. Mitt bästa tips till föräldrar är att fortsätta kolla att bältet sitter som det ska, eftersom verkliga studier visar att barn sällan efterdrar bältet eller drar det innanför ytterkläderna, skriver Anders Ydenius, trafiksäkerhetsforskare på Folksam i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons