Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjugo anställda kan förlora jobbet vid Korsnäs

Tjugo anställda kan förlora jobbet vid Korsnäs.

Det är järnvägslastningen som är på väg att läggas ut på entreprenad.

- Det finns risker med det. Leveranserna blir osäkrare ju fler aktörer och mellanhänder det blir, säger Bo Myrberg, ordförande i pappersfacket vid fabriken.

Annons

Det är ofta fullt i magasinen vid Korsnäs fabrik och företaget söker därför nya lagerlösningar. Ett sätt kan vara att lagra produkter på platser utanför det egna området.

Korsnäs har inlett en fördjupad förstudie om ett förslag som går ut på att produkterna körs till Granudden och förvaras i magasinen där. Därifrån kan Korsnäs produkter sedan transporteras med både fartyg och järnväg.

Det skulle dock innebära att arbetet läggs ut på en extern utförare. De som idag sysslar med järnvägslastningen på Korsnäs område blir då utan jobb.

Enligt Korsnäs vd Christer Simrén är det för tidigt att säga något om följderna, men han berättar att om det genomförs så kommer det inte att ske i Korsnäs regi.

- Det här är ett alternativ som vi tittar på. Det är av rena logistikskäl, säger han.

Facket är skeptiskt till förändringen som riskerar att sluta med att personal vid fabriken sägs upp. Sammantaget kan det innebära att närmare tjugo anställda blir utan jobb.

Bo Myrberg tycker att företaget bör göra en riskanalys om följderna av att fler mellanhänder blandas in i järnvägstransporterna. Transporter som på grund av de senaste vintrarnas tågkaos redan är problematiska.

- Vi har tagit in en arbetstagarkonsult som ska titta på förslaget. Vi vill naturligtvis försöka rädda jobb om det är möjligt, säger han.

Företaget räknar med att ta ett beslut om förändringen i sommar.

Mer läsning

Annons