Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvarna passade på under deras semester

/
  • ARG. Ingemar Fransson kom hem till ett uppochnervänt hus efter semestern. ”Man blir förbaskad. Vad man vill göra med tjuvarna lämpar sig inte för publicering”, säger han.Foto: Fredrik Johansson
  • SKADAT. Inbrottstjuvarna hade tillfogat brytmärken på ett fönster, där även haspen var av.

Tjuvar tog sig in i Sätravillan medan Ingemar Fransson och Pirkko Lehtonen var på semester.

Smycken för ett femsiffrigt belopp har stulits.

– Man blir heligt förbannad, säger Ingemar Fransson.

Annons

Pirkko Lehtonen hade kört hela vägen från Småland och kom hem vid åtta på tisdagskvällen, efter två veckors semester. Då stod en altandörr på vid gavel.

– Allt var utspritt i huset, säger Ingemar Fransson.

Tjuvarna fick med sig flera guldsmycken, bland annat arvegods, ringar och ett armband som är värderat till 7 000 kronor.

Förutom den vidöppna dörren hittade paret brytmärken på fönstret och en trasig hasp. Efter ungefär en timme var polisens tekniker på plats och fotograferade och tog några fingeravtryck.

Middagen fick vänta till elvatiden.

– Vi städade undan på sängen och golvet. Men man var ju så uppe i varv att det inte gick att sova i alla fall, säger Pirkko Lehtonen.

Inga förhoppningar

När Arbetarbladet besöker henne och maken dagen efter inbrottet har de redan städat undan röran, bortsett från några utslängda papper på kontorsgolvet. Förutom smyckena ska inte något mer vara stulet.

En byrålåda har tjuvarna haft sönder när de dragit ut den, men den har snickaren redan fixat. Glasskålarna är fortfarande hela.

Något större hopp om att polisen lyckas ta fast tjuvarna har inte Ingemar Fransson.

– Polisen tar lite för lätt på inbrott. Få reds ut och det ställer till stor skada psykiskt, säger han.

Skrämde bort tjuv

Ändå ser han sig som en aning luttrad, då det inte är första gången som paret råkar ut för inbrottstjuvar. Sommarstugan i Småland har länsats fullständigt mer än en gång.

För ett antal år sedan träffade Pirkko Lehtonen på en inkräktare i köket hemma i Sätra.

– Han var så upptagen av smyckesskrinet att han inte hörde mig först, men sedan sprang han iväg. Vår hund hade han låst in i ett annat rum, berättar hon.

Då sökte polisen efter inkräktaren med hundar, men de tappade spåret efter ett tag.

Hur hon och maken gör under nästa resa vet de inte än, men de funderar på att skaffa larm.

– Men det är svårt att skydda sig helt, säger Ingemar Fransson.

Ett annat par i Sätra misstänker att någon försökt att bryta sig in i deras hus, men blivit bortskrämd. De kom hem och fick se brytmärken på fönstret – och en kvarlämnad ryggsäck.

Polisen har tagit hand om ryggsäcken för att se om ägaren kan spåras. Någon gång under förrförra veckan ska det inbrottsförsöket ha gjorts.

Mer läsning

Annons