Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobé vill se över jobb- och utvecklingsgarantin

/

Gävlemoderaten och riksdagsledamoten Tomas Tobé anser att det finns goda skäl att ge arbetsgivare betalt för att ta emot gratis arbetskraft i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas.

Tobé är i stora drag nöjd med garantin, även om han medger att vissa bitar behöver ses över.

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om hur situationen kan se ut för de Gävleborgare som hamnat i Jobb- och utvecklingsgarantins sista steg. Antalet växer och hittills tyder statistiken på att endast 1,5 procent lämnat Fas 3 för arbete eller studier.

– Jag skulle gärna se att vi hade ett större utflöde. Samtidigt har det varit tufft på arbetsmarknaden och det här skulle behöva fortgå längre innan vi kan dra några säkra slutsatser, säger Tomas Tobé, näringspolitisk talesperson för M och ledamot i arbetsmarknadsutskottet.

Försvarar modellen

Han försvarar modellen och ställer den mot att de som omfattas ”tidigare fick passiv ersättning utan aktiviteter”.

Tanken är att Fas 1 och 2 ska innehålla arbetsmarknadsutbildning, praktik och andra insatser.

– När man tömt ut alla de möjligheterna är Fas 3 ett sätt att pröva en tjänst, bygga upp meriter och få arbetskamrater, säger Tomas Tobé.

Att arbetsgivaren får betalt är helt naturligt, tycker Tobé.

– Vi har haft svårt att få tag i arbetsplatser och erbjuder därför stöd för att man till exempel ska kunna ordna en handledare, säger han.

Följa upp

Samtidigt har Tomas Tobé noterat de kritiska rösterna mot garantin.

– Vi vill följa upp att alla fått möjlighet till aktiva arbetsmarknadsåtgärder i Fas 1 och 2, säger han.

På vissa håll förekommer det också att elever på arbetsmarknadsutbildningar i Fas 2 inte hinner färdigt innan de hamnar i Fas 3 och då måste avbryta utbildningen eller slopa praktiken.

– Jag har hört exempel på det och vi följer även detta noga. Jag har dessutom bett om en bred utfrågning i riksdagen om bland annat jobb- och utvecklings- garantin, säger Tomas Tobé.

Den som tvingats avsluta sin utbildning har möjlighet att begära omprövning hos Arbetsförmedlingen lokalt och i nästa led hos Arbetsförmedlingens centrala omprövningsenhet.

Mer läsning

Annons