Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Toleransen för missbrukande män är högre"

En arbetskamrat super men kollegerna står maktlösa. Trots att situationen är vanlig saknas ofta en tydlig handlingsplan.
– Det borde vara lika självklart som att ha en karta över nödutgångarna om det börjar brinna, säger Katerina Janouch.

Annons

Majoriteten av alla som har problem med alkohol eller droger finns i arbetslivet och precis som hemma kan medberoende skapa problem på arbetsplatsen.

– Det finns många anledningar till att man drar sig för att agera om man upptäcker att en arbetskamrat missbrukar, inte minst om det är en överordnad som har problem. Man kanske är rädd om sitt eget jobb eller rädd för att känna sig utpekad om man tar upp frågan, säger Katerina.

Som alltid är missbrukaren en mästare på att manipulera och projicera sina problem på andra.

– Det här är mekanismer som man måste lära sig att genomskåda, men kunskaperna om missbrukssjukdomen är otroligt dåliga ute på arbetsplatserna.

Den som inte säger ifrån, utan ljuger för att inte avslöja sin arbetskamrat blir medberoende och gör missbrukaren en björntjänst, menar Katerina Janouch. Också på jobbet är kvinnorna en utsatt grupp, både som missbrukare och medberoende.

– Om en man påtalar ett problem får han ofta mer respons, medan en kvinna som säger till oftare riskerar att betraktas som intrigant eller skvallrig.

– En man som missbrukar kommer lindrigare undan. Han har ofta en högre befattning och stöds av ett nätverk av andra män. Kvinnliga missbrukare är mer stigmatiserade. En kvinna som super anses äcklig, medan toleransen för missbrukande män för det mesta är högre.

Vad varje arbetsplats behöver är en handlingsplan för hur missbruksproblem på jobbet ska lösas.

– Arbetsplatsen har en viktig roll, eftersom man inte har en lika nära relation till sina arbetskamrater som till dem därhemma. På jobbet är det lättare att säga ifrån på ett professionellt sätt.

Katerinas råd till den som misstänker att en arbetskamrat har missbruksproblem är att våga ingripa och berätta om vad man har sett.

– Man har en skyldighet att hjälpa.

 

Mer läsning

Annons