Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Tobe försvarar kritiserade fas 3

/
  • Försvarar. Tomas Tobé, moderat riksdagsledamot och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, försvarar jobb- och utvecklingsgarantins fas tre, men vill granska anordnarna hårdare och möjliggöra arbetsmarknadsutbildningar även för fas 3-are.

Alla anordnare av fas 3-sysselsättning ska nu hårdgranskas av Arbetsförmedlingen.
– Vi är beredda att se över hela jobb- och utvecklingsgarantin, men inte att lägga ned fas 3, säger riksdagsledamoten Tomas Tobé (M).

Annons

Riksdagsledamoten Tomas Tobé från Gävle kallade på torsdagen till presskonferens för att presentera sin syn på arbetsmarknadsläget och den kritiserade fas 3.

Stark återhämtning

– Från den totala djupdykningen härom året har vi haft en ganska stark återhämtning i länet. Det blir med stor sannolikhet en nettoökning på omkring 400 nya jobb i länet under 2011, säger Tomas Tobé, som är ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

Men i Gävleborg är fortfarande omkring nio procent arbetslösa. Och regeringen har fått mycket kritik för sin arbetsmarknadspolitik.

– Vi är absolut inte beredda att lägga ned fas 3. Många av deltagarna har gått hemma i kanske tio år och då kan det ha stor betydelse att komma ut på en arbetsplats, få nya kontakter. Men det ska vara seriösa anordnare som erbjuder meningsfull sysselsättning. Dessutom bör vi se över i fall det ska vara möjligt att ta del av arbetsmarknadsutbildningar även under fas 3.

Tomas Tobé är emot att införa någon ny sort ersättning för arbetslösa i fas 3.

Däremot skulle han gärna se att a-kassan blev obligatorisk så att färre blev utan ersättning.

Mer läsning

Annons