Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomas Tobé vill lägga ned SFI

/

Skrota Svenska för invandrare, S
FI
, och ersätt med ”Startsvenska”. Det tycker Tomas Tobé, m, riksdagsledamot från Gävle.


– S
FI
har blivit en alldeles för isolerad skolform. Det är förödande för integrationen, säger han.

Annons

Tomas Tobé och hans pratikamrat Elisabeth Svantesson presenterade sitt nya förslag på Svenska Dagbladets debattsida ”Brännpunkt” i går.

De tycker att SFI-undervisningen under en lång tid inte har fungerat tillräckligt bra.

– För nyanlända tar det i genomsnitt sju år att komma ut i arbete. Det är alldeles för lång tid, säger Tomas Tobé som tror att det beror på att många blir kvar på SFI-kurserna i många år utan att få någon kontakt med någon annan verklighet.

Han tycker dock att Gävle är ett av de bättre exemplen i landet när det gäller SFI-utbildning och tar Lärlingsutbildningen och det nystartade Yrkes-SFI som exempel.

– Det är alldeles lysande och något vi behöver mer av. Tyvärr ser det bedrövligt ut i de allra flesta andra kommuner, säger Tomas Tobé.

Därför ska han nu försöka förankra förslaget om Startsvenska inom sitt eget parti och de andra i Alliansen och hoppas att det kan bli verklighet efter nästa val. Det ska vara en skräddarsydd språkutbildning för att hjälpa flyktingar och invandrare in på arbetsmarknaden, anpassad efter individens behov och arbetsmarknadens.

– Vi vill ta bort fokus från språktest och annat. Det viktiga är att kunna en svenska som fungerar i arbetslivet.

Ett steg till att förbättra språkutbildningen för nyanlända flyktingar och invandrare tror han också är att häva kommunernas monopol på undervisningen.

– Vi behöver fler aktörer som bryr sig om det här. Till exempel att egna landsmän tar ansvar för nyanlända, säger Tobé.

Mer läsning

Annons