Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy styr stegen till dansen Mecka

/
  • ”Sjukt roligt”. Tommy Selggren och Kerstin Hede är tangofantaster och undervisar för att sprida dansen till fler. ”Tangointresset växer ju sakta men säkert. För något år sedan var det bara 10 personer som dansade tango här, men nu om alla skulle vara här skulle det säkert vara 40 personer”, säger Gävlebon Tommy Selggren om tangocafét som arrangeras varje onsdag på Musikhuset i Gävle.

Tommy Selggren såg kollegerna gå på semester en efter en. Själv arbetade han hela sommaren – med ett klart mål för ögonen: att i slutet av året kunna åka till Argentina i tre månader – och dansa tango.
– De bästa lärarna finns ju där, och stämningen, staden och maten, säger Tommy Selggren med längtan i blicken.

Annons

Dansintresset har alltid funnits där, berättar han. För nio år sedan började han och en kollega – av en slump – att dansa salsa. De gick kurser, Tommy fastnade och började så småningom att lära ut dansen. Men så kom mötet med tangon.

– Min dåvarande flickvän lurade med mig på en tangoträff i Uppsala. Det var ett argentinskt par som hade en uppvisning som bara var – wow, vad häftigt. Och sedan har det tagit överhanden. Nu är det mest tango, säger Tommy Selggren, som numera vanligtvis dansar ett par kvällar i veckan men även åker till andra städer och dansar på helgerna, ibland varje helg.

 

Vad är det som är så speciellt med tango?

 

– Det är svårt att förklara; den biter tag i en och skapar ett stort beroende. Närheten, känslan av att man är ett när man dansar, är väldigt stimulerande. Det ger tillfredsställelse och är sjukt roligt. Det är endorfinkickarna man får av dansen som får en att vilja dansa. Och tango är den mest beroendeframkallande dansen av alla.

Fick mersmak efter förra resan

Bland de tangofrälsta som dansar den argentinska tangon hör det till att åka till Argentina. Det är dansens Mecka, förklarar Tommy. För snart ett år sedan gjorde han den första resan, och fick mersmak.

– Förra året var vi borta en månad och kände inte att det räckte. Då hann vi inte se någonting, det blev så många kurser, och så blir man oftast sjuk när man är iväg så där. Jag blev sjuk en vecka förra året och då var det ju bara 2–3 veckor kvar, och så tänkte vi försöka resa runt lite grann, säger Tommy som reser tillsammans med danspartnern Kerstin Hede och hennes pojkvän, som också dansar tango.

I Buenos Aires tar de danslektioner på dagarna och går ut och dansar socialt på kvällarna.

– Där finns det dans alla kvällar i veckan och tusentals som dansar; allt från 17-åringar till 80-åringar, dels kostymklädda killar men även ungdomar i hiphopkläder.

Erbjuder kurser

Fram till resan får de utlopp för danslusten på sina egna tangocaféer som Gefle Tango arrangerar varje onsdag kväll i Musikhuset. Och om några veckor drar de igång kursverksamheten igen genom studieförbundet Vuxenskolan, som erbjuder lektioner både för nybörjare och avancerade dansare. För som tangofrälsta vill de sprida dansen till fler.

Mer läsning

Annons