Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tomtar och ljus ska ge mer jul i Gävle

/
  • ÄRVDA TOMTAR. Nina Tano och Erika Rydstrand tog med sig tomtar från Furuviksparken när de skulle berätta om tomtebyn, som är en nyhet i årets julmarknad i djur- och nöjesparken.
  • PAVILJONG PÅ GÅNG. En sju meter hög ljuspaviljong byggs under torsdagen mitt på Stortorget i Gävle. Marie Edling, landskapsarkitekt, avslöjade också planen att nästa år ha ett ljustak över hela Stortorget, men det hanns inte med till i år.
  • GÖR JUL. Anna Andersson, Gallerian Nian, Sanna Schöldström, Stadsbussarna, Sören Antman, Fjärran Höjder och Marianne Minell, Kultur & Fritid, är några av dem som samarbetar för att skapa mer julstämning i Gävle.
  • PAVILJONG PÅ GÅNG. I år har Gävle kommun satsat på en sju meter hög ljuspaviljong istället för en traditionell julgran mitt på Stortorget i Gävle. Den beräknas bli färdig under torsdagen.

(Ny version) Gratis entré för juligt klädda barn på Fjärran höjder, en vikarierande tomtebuss och julmarknad med en ny tomteby i Furuviksparken.

Där har ni några av årets delar i konceptet att etablera Gävle som julstad.

Annons

Under konceptet ”Mer jul i Gävle” samarbetar en rad aktörer för att bygga upp julstämning i staden och minska risken för att fler evenemang krockar.
– Vi vill att Gävle koncept som julstad ska stärkas. Mer jul i Gävle betyder att det ska utvecklas och vi har ju ett av de starkaste varumärkena i Gävle: bocken, säger Tove Elvelid, turistchef.


På en presskonferens på torsdagen fanns bland annat representanter för Furuviksparken, Stadsbussarna, Fjärran höjderbadet samt Kultur & fritid samlade för att berätta om deras olika julaktiviteter.


Gratis tomtebuss
Exempel på evenemang är kandelabersim på Fjärran höjder till julmusik framförd live av Kulturskolan på torsdagskvällar i december och en speciell tomtebuss i Stadsbussarnas regi som dyker upp som ersättare för ordinarie turer i linjetrafiken. Turerna med bussen är gratis och nissar bjuder barn på godis.
Gävle kommun har i år satsat på en sju meter hög ljuspaviljong på Stortorget i stället för en traditionell julgran.
– Nästa år kan vi bygga vidare med liknande ljusdraperier som hänger på Rådhuset som ett tak över hela Stortorget, säger Marie Edling, landskapsarkitekt.


Tomteby från Gröna Lund
I Furuviksparken är årets nyhet en tomteby som man har fått ärva från Gröna Lund, med bland annat tomtefrisering, tomtepost och tomtegym.
Hur mycket pengar Gävle kommun lägger på att skapa julstämning i Gävle är oklart eftersom kostnaden är uppdelad på i olika förvaltningar, men ljuspaviljongen på Stortorget beräknas kosta cirka 125 000 kronor, och marknadsföringen av konceptet Mer jul i Gävle kostar 250 000 kronor.

Mer läsning

Annons