Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tonåringar misstänks för dubbelvåldtäkt

Den 15-åriga flickan gick till affären för att handla. När hon kom hem igen hade hon våldtagits av två tonåriga killar.

Annons

Enligt åtalet tog de med sig flickan till en lägenhet i närheten. Där knuffade de ner henne i en säng och hade båda i tur och ordning samlag med henne.
De flesta våldtäktsåtal handlar antingen om personer som känner varandra sedan tidigare, eller som har träffats på krogen eller en fest. Ofta är båda parter berusade.
Det här fallet är helt annorlunda. Den 15-åriga flickan skulle baka och gick vid 18.30 en kväll i början av maj till affären för att handla det som fattades.
När hon kom ut ur affären kom två killar, en 17 år och en 19 år, fram till henne och gjorde sällskap med henne. De övertalade henne att följa med dem till en lägenhet i närheten.Till saken hör att flickan har ett lätt psykiskt funktionshinder som bedöms ha gjort det svårare för henne att värja sig.
– Det kan vara svårt för henne att säga nej till människor, säger Jan Friberg, chef för Gävlepolisens familjevåldsrotel.
Flickan hade aldrig sett killarna förut. Hon förstod inte vad de ville henne. De ska ha sagt något i stil med att de ville visa henne något i en lägenhet. Enligt uppgift ska flickan ha svarat att hon inte ville följa med, och även försökt gå bort från killarna. Men de gick på varsin sida om henne och fick henne att följa med.Framme i lägenheten knuffade de, enligt åtalet, omkull flickan i en säng, drog av henne byxorna och hade båda två i tur och ordning samlag med henne.
Själva har killarna en annan version av vad som hänt. Åtminstone en av dem medger att han legat med henne, men hävdar att det var frivilligt sex.
Efter samlagen släppte killarna ut flickan, som omedelbart ringde larmnumret till polisen. Tack vare att hon kunde peka ut lägenheten de varit i kunde polisen gripa 19-åringen två dagar senare. Han sitter häktad sedan dess.17-åringen greps några dagar senare. Han fanns sedan tidigare på ett ungdomsboende och har i väntan på rättegången omplacerats till en annan typ av boende. Han är även misstänkt för ett olaga hot med kniv samt misshandel mot en jämnårig kille i Gävle tidigare i år.Polisen har DNA-prover från flickans kläder som kopplas till en av killarna.
I rättegången ska också flickans mor och mormor vittna om hennes funktionshinder och personlighet, och om hennes reaktioner efter händelsen.

 

Mer läsning

Annons