Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tone klimatpratade med elever

/
  • Hot och möjligheter. Effekterna av den globala uppvärmningen är skrämmande. Men det finns också möjligheter att bromsa förloppet, enligt Tone Bekkestad.
  • Engagerade barn. Mellanstadielever från Brynässkolan och Källö skola i Gävle samt Jernvallsskolan i Sandviken lyssnade intensivt på TV-meteorologen Tone Bekkestads förutsägelser.

Tanken på att semestra i ett 50-gradigt Sydeuropa fick barnen från Brynässkolan, Källö skola och Jernvallsskolan att dra efter andan.
I dag presenterade Tv-meteorologen Tone Bekkestad både varningar och hopp för 100 mellanstadieelever.

Annons

Översvämningar, jordskred och andra effekter av klimatförändringarna är inte heller lockande.

Miljömärkningen Svanen besökte Gävle på torsdagen. Som en del i programmet hade skolelever bjudits in till lokalerna på Scancic CH i Gävle, i projektet Natur- och miljöpärmens regi.

– Vi skickade inbjudningar till alla skolor. De som svarade snabbast fick komma hit, säger Helena Bjarnemark, informationsansvarig för Natur- och miljöpärmen.

Eleverna vid de tre skolorna fick se en kort film gjord av Naturvårdsverket och höra Tone Bekkestad redogöra för hotet från koldioxidutsläppen.

Värmeböljor, skyfall och annan extrem väderlek har redan nu börjat visa sig, på grund av att fossila bränslen värmt upp atmosfären.

– Tolv av de tretton senaste åren har varit de varmaste på 150 år, sa Tone Bekkestad.

Hon berättade bland annat om glaciärerna på den tibetanska platån, vars smältvatten försörjer två miljarder människor i länder som Indien, Kina, Bangladesh och Pakistan med dryck.

Försvinner glaciärerna riskerar en stor del av dem att bli utan sin naturliga källa till dricksvatten.

40-gradiga somrar i södra Sverige är på sikt en annan möjlig konsekvens, liksom 50 grader i södra Europa.

– Shit! utbrast en av eleverna häpet.

Men det finns också hopp och möjligheter.

Till exempel alger och plantolja som flygbränsle. Eller sol, vind och vatten i stället för miljöförstörande energikällor.

Med sig hem fick eleverna ett exemplar av Natur- och miljöpärmens utbildningsmaterial. De belönades också med ett diplom samt rättvisemärkt choklad för att de lyssnat på föreläsningen.

Mer läsning

Annons