Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Topplagen förbättrar inte kommunens ekonomi

/
  • Gävle kommun stöttar GIF med kostnader för Strömvallen.
  • Gävle kommun köpte rättigheterna till Gavlerinken Arena för en miljon kronor per år i fem år.
  • Sandvikens kommun har lagt miljoner på Göransson Arena.
  • Gävle kommun stöttar GIF med kostnader för Strömvallen.
  • Brynäs har bland annat fått stöd av kommunen när klubbens ekonomi varit dålig.
  • Sandvikens kommun är en av SAIK bandys viktigaste samarbetspartners.

Att ha ett hockeylag eller fotbollslag i högsta serierna har ingen effekt på en kommuns ekonomiska tillväxt, visar ny forskning från Örebro universitet. Arbetarbladet frågade några Gävlepolitiker om kommunens stöd till Brynäs och GIF.

Annons

Det går inte att motivera kommunala bidrag till SHL-klubbar eller allsvenska klubbar med att det är bra för ekonomisk tillväxt i kommunen. Det kan doktoranden Emelie Värja på Örebro universitet konstatera.

Emelie Värja har undersökt statistik från Sveriges kommuner mellan åren 1995 och 2011, och speciellt tittat på kommuner där det finns fotbollslag eller ishockeylag i de högsta serierna.

Den största inkomsten för kommunerna kommer från inkomstskatten. Skatten påverkas av kommuninvånarnas medelinkomst och inflyttningen i kommunen. Emelie Värja har också kontrollerat skillnader i arbetslöshet, utbildningsnivå, folkmängd med mera i kommunerna. Det är för att se om det är någon skillnad i tillväxt mellan kommuner som har lag i högsta serierna i fotboll och hockey och kommuner som inte har det. Hon har även gått igenom tidigare forskning, främst från USA, om hur fotbollslag och hockeylag påverkar ekonomin i städer.

Både den tidigare forskningen och hennes egen undersökning visar att det inte har någon effekt på den kommunala ekonomiska tillväxten att ha ett lag i den högsta serien. Ett SHL-lag gör varken att fler flyttar till kommunen eller att invånarna får det bättre ekonomiskt. Trots att kommunens namn exponeras flitigt i medierna genom att laget spelar i den högsta serien.

– Jag tycker inte att politiker ska motivera bidrag till SHL-lag och allsvenska fotbollslag med att de skulle vara bra för ekonomisk tillväxt. Då får de hellre säga att värdet för staden är att invånarna blir lyckligare eller att elitlagen motiverar ungdomar att börja idrotta. Men då måste det ställas mot om det viktigare än att lägga pengar på fler lärare eller en bättre äldrevård, säger Emelie Värja.

I Gävle har framför allt Brynäs IF fått mycket stöd från kommunalt håll genom åren. I fråga om ren sponsring får Brynäs 500 000 kronor per år. Men det finns andra former av stöd. Det senaste exemplet är att Gävle kommun förra året köpte arenanamnet Gavlerinken Arena för en miljon kronor per år. Motivationen var att Gavlerinken är ett namn som kommer att synas mycket i medierna och det är viktigt för att Gävle ska växa och människor och företag ska flytta till Gävle.

I grannkommunen Sandviken är kommunen också en stor bidragsgivare till idrotten. Kommunen är en av SAIK bandys allra viktigaste samarbetspartners. 2013 lade Sandvikens kommun 21 miljoner kronor på Göransson Arena.

– Jag har tittat på de två största publiksporterna och hittills inte hittat någon effekt så då kan man diskutera varför en mindre publiksport som bandy skulle ge en större effekt. Det är inget jag har tittat på men jag tycker att man kan dra sina egna slutsatser, säger Emelie Värja.

I ljuset av Emelie Värjas forskning, ringde Arbetarbladet upp Carina Blank (S) som var kommunalråd mellan 2002 och 2014, och frågade om stödet till Brynäs.

– Vad ett elitlag innebär för kommunens identitet och marknadsföring är väl ställt utom allt tvivel. Vi sa då att om vi hade velat ha Gävle benämnt i media med den frekvensen hade vi fått betala väldigt mycket pengar, säger hon om köpet av namnet Gavlerinken.

Under Blanks tid som kommunalråd har Brynäs bland annat också fått ekonomisk hjälp genom att kommunen löste in nyttjanderätten för hockeylagets träningslokal för 2,4 miljoner kronor.

I politisk enighet togs även beslutet att Brynäs fick låna 110 miljoner kronor av kommunen för att bygga om dåvarande Gavlerinken. Gavlerinken såldes till Brynäs dotterbolag Gavlerinken Fastighets AB för 3,4 miljoner kronor. Det innebar en kraftig nedskrivning av fastighetens värde.

Carina Blank tycker inte att de resonerade på något sätt som motsäger vad Emelie Värja kommit fram till.

– Kommunen har sagt att de tycker att det är viktigt för Gävle, det finns ingen motsägelse i det. För min del har det aldrig funnits någon orsak att berättiga det med hundra olika positiva effekter. Vi har sagt att vi tror på idrotten som en kraft i samhället, säger Blank, som numera är förtroendevald i Region Gävleborg.

Helene Åkerlind (FP), kommunalråd i opposition, tycker att Gävle kommun varit måttfulla i sitt stöd till elitlagen. 500 000 per år i elitstöd är en rimlig summa, menar hon. Enligt Helene Åkerlind har detta dock förändrats i och med avtalet "En Bra Start", vilket hon ser som kommunalt stöd till Brynäs.

– Vi var kritiska till att man ska öka upp stödet till fem miljoner per år. Dels genom köpet av arenanamnet för en miljon och del 3,5 miljon för "En bra start".

Oppositionen har begärt att få en samlad bild av hur stora bidragen från kommunen är, inklusive vad de kommunala bolagen ger.

Även Helene Åkerlind är övertygad om att Brynäs IF och Gefle IF är bra för Gävle.

– De är bra förebilder för barn och ungdomar. Jag tror också att det ger mycket för självkänslan i en stad att man har något som man är jättebra på. Skulle Brynäs och Gefle IF åka ur skulle man märka det, säger hon.

Åsa Wiklund Lång (S), vice ordförande i kommunstyrelsen, tycker att GIF och Brynäs är väldigt viktiga för Gävle.

– Det handlar jättemycket om identiteten för staden. Våra starka idrottsföreningar är starka varumärken för Gävle, säger hon.

Åsa Wiklund Lång menar också att man måste se på flera faktorer som lockar människor till en stad. Exempelvis ett utbud av kultur, idrott och fritidsaktiviteter.

– Vad händer med konsumtionen i stan? Är det viktigt för vår bild av oss själva? Vad händer med vår sammanhållning? Det är en rad värden som jag tycker är viktiga, säger hon.

Åsa Wiklund Lång anser inte att stödet till elitlagen i Gävle varit vidlyftigt.

– Jag har inte fått några signaler om det. Eftersom vi haft ungefär samma linje veterligen genom åren och beviljat de här stöden så skulle jag säga att det har varit värt det.

Emelie Värjas forskning kommer inte att få nuvarande kommunledningen i Gävle att tänka om.

– Det finns otroligt mycket forskning och man kan inte dra i bromsen och ändra inriktning för varje enskild rapport som kommer, säger Åsa Wiklund Lång (S).

Mer läsning

Annons