Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Toppresultat från Gävles åklagare

/
  • ÖDMJUK. Nytillträdde chefsåklagaren Lennart Gunné är mycket nöjd med sin åklagarkammare. Men han framhåller att statistik är ganska trubbiga instrument när det gäller att jämföra resultaten med andra kammare.

Gävles åklagarkammare är bland de bästa i landet. Det berömmet delade riksåklagaren Anders Perklev ut när han besökte Gävle på torsdagen. Kanske är den i själva verket allra bäst, men det vill Perklev inte påstå.

– Nja, jag vill säga bland de bästa, säger han.

Annons

Åklagarna tar hand om polisens färdiga brottsutredningar, gör juridiska bedömningar av dem, väcker åtal och ser till att brottslingar hamnar inför domstol.

Många polisutredningar, särskilt när det gäller allvarliga brott, leds redan från början av en åklagare.

I båda fallen ligger Gävles åklagarkammare i topp i statistiken.

Bäst i landet

När det gäller polisledda polisutredningar är målet att åklagarna ska åtala inom 30 dagar sedan utredningen färdigställts. I Gävle är genomsnittet tolv dagar. Bara en av landets 32 kammare är bättre. När det gäller åklagarledda utredningar är målet att de ska ta högst 100 dagar från anmälan till avgörande. Gävle ligger på 70 i genomsnitt, vilket är bäst i landet.

Liknande toppresultat för Gävle finns i flera andra mått på åklagarkamrarnas effektivitet, till exempel när det gäller antal slutförda utredningar per åklagare.

Men riksåklagaren Anders Perklev drar sig trots det för att utnämna Gävle till bäst i landet.

Lättjobbat i Gävle

– Bland de bästa, upprepar han.

Gävles nytillträdde chefs-åklagare Lennart Gunné väljer också att vara ödmjuk.

– Det kan finnas omständigheter i Gävleborg, till exempel typen av brottslighet, som gör att det är lite mer lättjobbat här än i större städer, till exempel. Och där finns det ofta en stor personalomsättning bland åklagarna. Våra anställda jobbar kvar och har stor erfarenhet.

”Bra samarbete”

Han framhåller också samarbetet med de andra myndigheterna i rättskedjan.

– Både polisen och tingsrätten i Gävle är effektiva, och vi har ett bra samarbete. Det gör det lättare för oss att nå ett bra resultat, säger han.

Mer läsning

Annons