Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Totrabadet ska få parkering - men årets gäster får vänta

Totrabadet ska få sin efterlängtade parkeringsplats.

Kommunen söker nu tillstånd för att få bygga inom vattenskyddsområdet.

Men den blir inte klar den här säsongen - och betydligt mindre än vad ortsborna önskat.

Annons

– Så fort vi får besked sätter vi igång. Men vi hinner naturligtvis inte göra klart den här badsäsongen, säger Johan Öholm, friluftslivschef vid Gävle kommun.

Badgäster vid Totrabadet har länge haft problem med var de ska parkera sina bilar. Sedan 2009 råder nämligen parkeringsförbud vid badet. Orsaken är en intilliggande vattentäkt som riskerar att förorenas.

Redan i februari 2010 lämnade Hamrångegruppen, Totra Byförening och Knuff in ett medborgarförslag till kommunen där de önskade en hårdgjord parkering för hundra bilar med tillhörande vattenrening av avrunnet vatten.

Föreningarna ville att bygget skulle ske snabbt så att inte badsäsongen skulle hinna komma igång. De befarar att traktens största sötvattensbadplats ska gå förlorad.

Men det blev ingen parkering vid det populära familjebadet förra sommaren - och det blir ingen den här säsongen heller.

– När det är en parkering vid en vattentäkt måste det projekteras ordentligt. Dessutom har vi av kostnadsskäl tvingats göra det själva, förklarar Johan Öholm.

Parkeringen kostar 400 000 kronor att anlägga. Men den blir betydligt mindre än vad ortsborna önskat.

Totalt blir det plats för 50 bilar. Enligt medborgarförslaget räknade föreningarna under en julidag till 80 parkerade bilar i anslutning till badplatsen.

Flera åtgärder för att undvika föroreningar i vattentäkten ska genomföras. För att inte ytvatten ska rinna in på parkeringen ska en vall av överskottsmassorna från parkeringsbygget anläggas. Dagvattnet på parkeringen ska samlas i en brunn där det filtreras och sedan leds i ett grundvattenskyddat dike till en trumma vid järnvägen.

Det som återstår innan parkeringen kan byggas är bygglov samt tillstånd av Gävle vatten.

Mer läsning

Annons