Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikbelastningen under rusningstiden kommer inte öka

Gratisresande för pensionärer har ingen betydelse belastningen på bussarna vid rusningstiderna, enligt X-trafik.

– Seniorerna belastar inte kollektivtrafiken vid de svåra tidpunkterna, säger X-trafiks affärschef Lars Björling.

Annons

Den rödgröna majoriteten i Gävle kommun vill införa gratis bussresor för pensionärer mellan 9 och 15 på vardagar. Både för att uppmuntra till att kollektivtrafiken ska användas mer, men även för att minska belastningen på bussarna vid rusningstimmarna på morgnar och kvällar.

X-trafik har sedan en tid seniorkort för personer över 65 år och kan med hjälp av dem föra statistik på hur och när pensionärerna åker kollektivt.

Inte uppe i ottan

– Vår erfarenhet är att pensionärerna åker när de åker. De är inte uppe i ottan och åker, utan då sitter de hemma och läser tidningen. Seniorerna belastar inte trafiken vid de svåra tidpunkterna på morgnar och kvällar, säger Lars Björling.

Enligt honom har X-trafik ännu inte kontaktats om att gratisresande för pensionärer ska införas i Gävle, och han kan därför inte säga något om hur det skulle gå att genomföra.

Tekniska nämndens ordförande Curt Nygren (S) påpekar att man är mitt inne i en upphandling med en ny entreprenör av kollektivtrafiken de närmaste tio åren.

– Vi får föra ett resonemang med den nya entreprenören om hur man kan lösa det, men det är en satsning som vi vill göra, säger han.

Mer läsning

Annons