Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träläktaren passar bäst in i kulturmiljön

/

Swecos förslag om att bygga om Strömvallen med en ny träläktare passar bäst in i områdets kulturmiljö. Det tycker länsstyrelsen.

– Johan Skoogs förslag är det som har tagit minst hänsyn till platsen, säger Hans-Erik Hansson, antikvarie.

Det senare förordas dock av både Gefle IF och kommunens kultur- och fritidskontor.

Annons

Arbetarbladet berättade i går om de två budgetförslagen för Strömvallens utbyggnad, det som kallas plan B. Det ena förslaget är utformat av arkitektkontoret Sweco och innebär att en ny läktare med betongbotten och en luftig träkonstruktion byggs på norra långsidan mot Gavleån.

Det andra är ritat av Johan Skoog arkitektkontor och har en ungefär lika stor läktare på samma långsida, fast i betong och stål. Förslaget är utformat så att man kan bygga vidare på kortsidorna och bygga slutna hörn.

Passar omgivningen

För Gefle IF:s del är Johan Skoogs förslag den självklara favoriten. Även kommunens kultur- och fritidskontor förordar det förslaget. De andra tre parterna i projektgruppen som har valt ut förslagen – länsstyrelsen, Gavlefastigheter och kommunens bygg- och miljökontor – tycker dock att Swecos alternativ är bättre.

– Det är det förslag som i högsta grad utgår från platsens kvaliteter. Det är inte så visuellt tungt, utan inordnar sig bättre i omgivningen, säger Hans-Erik Hansson, antikvarie på länsstyrelsen.

Jämförs med Fast Partner

De båda förslagen ska nu bearbetas fram till slutet av januari. Johan Skoogs förslag ska bland annat se över sin utformning mot Stadsträdgården och Swecos ska göras mer kommersiellt gångbart med plats för bland annat ölförsäljning och restaurang.

När arbetet är klart ska de båda förslagen vägas mot Fast Partners stora vision om att bygga ny arena, hotell och evenemangshall. Fram till mitten av januari pågår ett internt arbete med att ta fram underlag för det projektet.

– Det ritas inget just nu, utan vi undersöker olika delar som påverkar genomförandet. Det handlar om ägarfrågor, finansiering, kommunlagar och EU-regler, säger Anders Svensson, regionchef för Fast Partner i Gävle.

Mer läsning

Annons