Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Transformatorn blev berguvens död

/
  • TÄCKER TVÅ ARBETARBLADET. En död berguv påträffades i går morse  i närheten av en kraftledningsstolpe i Alborga. Precis hur stor den praktfulla fågeln är blir tydligt då Pernilla Hansson, som hittade fågeln, lade den på uppslagna Arbetarbladet när hon skulle fotografera den. Fågeln är nu inlämnad till polisen.

När berguven skulle sätta sig att spana på en stolpe träffades den av 10 500 volt. Transformatorn saknade uv-skydd. Den döda ugglan upptäcktes i närheten av Alborga.

Annons

– Tråkigt, för den var riktigt fin, tycker Pernilla Hansson, som var på till jobbet på cykel på onsdagsmorgonen när hon såg den stora fågeln ligga intill en kraftledningsstolpe.

Hon ringde efter sin sambo som är fågelkunnig och snabbt kunde konstatera att det handlade om en berguv.

Lämnat in fågeln till polisen

När man hittar döda fåglar som är fridlysta, vilket de flesta rovfåglar är, är man som privatperson skyldig att lämna in fågeln till närmaste polisstation.

Det gjorde Pernilla Hansson och hennes sambo under gårdagen. Nu befinner sig berguven hos polisen i Gävle i väntan på vidare transport till Naturhistoriska riksmuseet.

Fågeln var inte ringmärkt.

Berguven sitter gärna på transformatorer eftersom de sitter en bit ner på stolparna och det tycker de är en lagom höjd. Det är en vanlig dödsorsak bland uvarna.

Just därför har kraftbolagen sedan ett antal år tillbaka börjat sätta upp fågelskydd på stolpstationerna – så kallade huven uven.

Gävle Energi har huven uven på de flesta av sina stolpstationer – bara några enstaka är utan.

– Det känns ju väldigt oturligt att den här berguven skulle välja just en oskyddad att sätta sig på, Nu på måndag ska vi dessutom ut och sätta upp ännu fler såna här skydd, säger Mats Löfstedt, driftledare på Gävle Energi.

Mer läsning

Annons