Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trappdöd inte läkarens fel

Läkaren kan inte lastas för att den 78-årige mannen dog i trapphuset på väg hem från sjukhuset.
Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd anser att beslutet att skicka hem honom med taxi var rimligt – trots att han bodde tre trappor upp utan hiss.

Annons

Mannens barn anmälde händelsen till ansvarsnämnden då de anser att deras pappa skrevs ut från sjukhuset utan att den ansvarige läkaren hade gjort en ordentlig medicinsk undersökning.

De är också kritiska till att man beslutade att skicka hem pappan ensam med taxi trots at han var mycket svag och bodde tre trappor upp utan hiss. Dottern bad att han istället skulle få åka sjuktransport men så blev det inte.

Trots att hon åkte dit och mötte taxin för att hjälpa pappan så klarade han sig inte ens upp till lägenheten. Två och en halv trappa upp föll han ihop och dog.

Läkaren har i sitt svar sagt att det inte fanns någonting i mannens tillstånd på sjukhuset som talade för att han skulle bli så dålig under hemtransporten. Han hade heller, enligt honom, inga akuta besvär som gjorde att han behövde ligga kvar på sjukhus.

Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som utrett fallet anser också att den beklagliga utvecklingen av mannens hälsotillstånd inte kunde förutses av läkaren. Man anser också att beslutet att skicka hem honom i taxi inte var orimligt. Läkaren prickas därför inte.

 

 

Mer läsning

Annons