Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Travstopp i Flanör

Allt ATG-spel på Flanör depesch i Gävle är stoppat den här veckan. Det är straffet för att butiken två gånger har missat att begära legitimation från spelbolagets kontrollanter.

Annons

– Det är jäkligt surt, men inget att gå och grina över. Så här är reglerna, och då måste vi rätta oss efter det, säger förre Brynässtjärnan Micke Lind, som tog över butiken i november.

Den regel butiken har brutit mot är ATG:s krav att på legitimation från alla som ser ut att vara under 25 år. Regeln finns för att ha en ordentlig säkerhetsmarginal. Åldersgränsen för spel är 18 år.

ATG anlitar en firma som skickar ut ungdomar, alla över 18 år, för att spela. De rapporterar sedan om de krävdes på legitimation eller inte. Depeschen i Flanör har åkt dit två gånger de senaste månaderna. Första gången kom en varning i ett brev, andra gången blev det en veckas avstängning.

Enligt Mats Fransson, informationschef på ATG är sådana avstängningar mycket ovanliga. Under 2010 råkade färre än 10 av landets omkring 1900 ombud ut för det.

– Nästa steg är uppsägning av kontraktet som ombud. Men det är ännu ovanligare, jag tror aldrig att det har skett på grund av bristande legitimationskontroll, säger Fransson.

Micke Linds företrädare i Flanördepeschen Inger Carlsson råkade inte ut för en enda avstängning under sina 18 år som butiksägare.

– Jag tror att hon blev ännu mer förtvivlad än jag, när hon fick höra det här, säger Lind.

Avstängningen betyder att ekonomisk bakslag för butiken. Hur stort har Lind inte räknat ut.

– Men man behöver ju inte vara matematikprofessor för att räkna ut att det betyder mycket för oss, säger han.

Nu skärper butiken legitimationskontrollen.

– Jag tycker att vi har varit noga, både när vi säljer spel och tobak. Men vi måste bli ännu bättre.

Han tycker att det är lite märkligt att kontrollanterna inte på något sätt ger sig tillkänna efter kontrollen.

– Jag har ju ingen aning om vilka de var och hur de såg ut. Jag har hört att de skulle vara 20 år.

Det märkliga i att han drabbas av det som gamla ägaren aldrig gjorde har han ingen förklaring till. Det har inte heller Mats Fransson på ATG.

– Jag kan inte säga om det är hårdare kontroller på nya butiksägare än på gamla, jag har ingen information om det ,säger han.

Mer läsning

Annons